Как да почистим варовика под тоалетната чиния

Ако живеете на място, където от чешмата тече така наречената твърда вода (става въпрос за вода, която е с по-високо съдържание на варовик и други подобни минерали), има голяма вероятност често да се сблъсквате с проблеми, свързани с варовикови отлагания по плочките в банята и на много други места.

Съвсем логично, тоалетната е изложена на завишен риск от отлагане на варовик, тъй като във всяка тоалетна водата се пуска по много пъти на ден и това значително предразполага натрупването му върху дори и по-малко податливи повърхности.

Макар че керамичната повърхност на тоалетната е доста слабо податлива на подобни отлагания, понякога (доста често) те все пак се случват. И ако водата у вас е по-варовита, то тези неприятни отлагания могат да се получат на най-неподходящото място, а именно около отвора, от който излиза чистата вода при пускане на водата в тоалетната.

Можете да забележите, че в един момент водата започва да изтича по-бавно и почистването да е по-неефективно и точно това може да е причината. И ако имате този проблем у дома, не се дразнете – можете да решите тази грижа съвсем лесно и просто, но същевременно много ефективно.

От какво се нуждаете?

Всичко, което ви е необходимо, за да решите проблема с варовика под ръба на тоалетната чиния е ръчно огледало и метална (телена) закачалка за дрехи. Понеже най-вероятно вече се чудите “че защо пък огледало” бързам да ви кажа, че огледалото е необходимо, за да можете да виждате добре под ръба на тоалетната чиния.

Никой не очаква от вас да надникнете с глава под ръба, това би било неприятно. Смачкайте телената закачалка така, че да придобие форма на телена кука. С помощта на куката ще можете да изтъркате застаналите зад ръба варовикови отлагания.

Ако водата в тоалетната тече бавно, напълно е възможно запушванията да са по-сериозни и да са засегнали отворите, от които изтича чистата вода. С помощта на огледалото и куката направена от телена закачалка, вие ще можете да почистите тези отвори без дори да си изцапате ръцете. Ако има натрупвания на варовик, телената закачалка може ефективно да го избута и да освободи отворите, от които изтича чистата вода.

Почистването по този начин под ръба на тоалетната чиния може да е доста полезно, защото иначе вие няма как да имате достъп и видимост до замърсяванията на това място, което прави мястото под ръба на тоалетната чиния предразположено към образуване на подобни отлагания, а и развъдник на опасни микроби и бактерии.

Ламинат и ламиниран паркет