Как да почистим замърсяванията около котлона

Готварската печка е мястото, където всеки опитен домакин или домакиня създава своята магия, която вечер събира цялото семейство и приятелите около масата. Освен че от тук идват най-големите вкусотии обаче, кухненската печка е същевременно и мястото, което е подложено на най-много замърсяване с органични вещества.

Изкипяло кафе или пръски от соса, с който гарнирахте филето онзи ден, както и от онези за спагетите, накапано от вкусната супа и от какво ли още не. Това разбира се са такъв тип замърсявания, които не ни плашат с това, че са много мръсни или опасни. Имат си обаче друг недостатък – замърсяванията и петната около котлона са най-упорити. Веднъж капнал до котлона, под влияние на високата температура соса се спича и става като лепило, от което няма отърване.

Може би ще си кажете “аз не цапам докато готвя”, но знаете, че не е съвсем така. Дори и най-ловкият готвач цапа и пръска. Е, разбира се, ако ядете само сандвичи, салати и готови храни ще се съгласим с вас, наистина най-вероятно не замърсявате. Но повечето хора поне от време на време решават да си спретнат нещо домашно.

За да започнете почистването се нуждаете от една малка гъбичка. Намокрете я с топла вода, а след това и сложете малко препарат за миене на чинии. Направете повече пяна и започвайте. Казваме ви да използвате препарат за чинии, защото той е специално създаден да разгражда мазнината, а това е особено ефективно в комбинация с топла вода. Знаете, че топлата вода прави чудеса с мазнините, защото ги втечнява, а след това препарата свършва останалото.

Не използвайте много груби гъби и тривки, защото така рискувате да надраскате повърхността на печката, а вие най-вероятно не желаете това. За предпочитане е да вземете една мека гъбичка и с нея просто да търкате по-настоятелно или продължително ако е необходимо.

Ако петната и замърсяванията са толкова упорити, че остатъците от храна просто отказват да се изчистят въпреки усилията и въпреки топлата вода и препарата, препоръчително е да използвате за абразив сода за печене. Тя е добре известна с почистващите си свойства и може да накара вашата печка да заблести дори и ако преди това положението е изглеждало трагично.

Накрая, за да постигнете съвършен блясък и чистота е добре да вземете малко ябълков оцет. Той ще ще направи печката ви да изглежда просто като чисто нова. След като почистите с оцета, подсушете всичко с кухненска хартия и кухненската ви печка ще е готова за всички нови подвизи и кулинарни чудеса, които могат да излязат изпод вашите ръце.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com