Как да почистим килима от котешката урина

Всеки, който си има домашно животно у дома, особено котка, знае колко ужасна и устойчива е миризмата, когато котката реши да използва не котешката тоалетна, а килима в хола за своите естествени биологични нужди.

Котешката урина се отличава с изключително остра и натрапчива миризма, която, ако не бъде почистена, може да се задържи за доста дълго време.

И докато при котките от женски пол подобни прояви върху любимия килим са голяма рядкост, защото те го правят обикновено само в случаите, в които самите ние не сме се погрижили да почистим тяхната тоалетна, то при мъжките екземпляри се наблюдава и териториално поведение, което ги кара да маркират вашия килим (за тях той е техен, а не ваш).

Веднъж сторена, белята на килима трябва бързо да се почисти. И ако това се е случило през зимните месеци, трябва да ви кажа, че имате голям късмет, защото няма да се налага да вадите кофи и легени, които да пълните с препарати, а после да лазите по пода и да търкате с парцала докато омалеете от умора.

Защо ли? Много просто – защото всичко, от което имате нужда е просто да изнесете килима на двора. А единственото условие е на вън да има дебела снежна покривка.

Иска се да изкарате килима на двора и да го поставите в снега за около половин час. След това трябва да го завъртите на другата страна. При всяка позиция на килима трябва да го заривате с малко сняг. Това е изключително важно, защото снегът и студеният въздух реагират по специфичен начин с котешката урина (и по-скоро с амоняка, който се съдържа в нея).

Това ще неутрализира и почисти килимът от урината без търкане и чистене. Пропуснахме да добавим, че след като извадите килима на двора, трябва да го оставите да виси на телта за около половин час, а целта на това е просто да се нагоди тъканта към различната температура. След като сте го извадили от снега направете същото – нека повиси още половин час.

Интересно е, че след тази процедура, без да сте ползвали никакви препарати, никакви четки и каквито и да било усилия (е, освен ако не броим това, че е трябвало да заринете килима с тънък пласт сняг), вие ще сте се отървали безусловно от неприятната амонячена миризма, която носи котешката урина.

След два часа (толкова отнема цялата процедура от край до край), килимът ще ухае на зимна свежест, а заедно с миризмата на амоняк ще си отидат и акарите, които причиняват алергия, както и милионите вредни бацили, които си живеят най-безочливо в килима.

Как да почистим килима от котешката урина
4.3 (86.33%) 60 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет