Как да почистим килима от лоши миризми

Да, така е, прави сте. Повтаряме го наистина доста често, но е факт – содата притежава изключително и богато разнообразие от почистващи свойства, от които всяко домакинство е добре да се възползва, независимо по какъв начин и без значение от стаята и повърхностите, които трябва да се почистят.

Килимите обикновено са едно от онези места във всеки дом, които поемат най-много миризми. Попиват неприятен аромат от обувки и от мръсотията, която внасяме с тях у дома, от стъпване с боси крака, особено през летните месеци, когато стъпалата се изпотяват повече, от домашните любимци, без значение дали кучета, или котки и от какво ли още не – списъкът е просто безкраен.

Има ли килим, то със сигурност съществува риск от това рано или късно да се появи някакъв специфичен мирис. Като цяло, едва ли са много хората, които да могат постоянно да перат килимите, а и това изисква повече време и средства и не винаги е подходящо да се прави, така че нека видим какви са алтернативите и какво бихме могли да сторим, за да се справим с лошите миризми.

Това, което трябва да направите, е да вземете малко сода за печене (сода бикарбонат). Поставяйте по малко в шепата си, след което наръсвайте щедро по целия под без да спестявате от нея. Наръсете целия под на стаята докато не покриете всички части на килима.

Така разпръсната по целия под, содата трябва да престои поне 15 или 20 минути, за да може да извърши своята магия. След като времето е вече изтекло, ще трябва да я почистите старателно с прахосмукачката. Не се изисква нищо повече или по-малко специално с почистването – просто го направете както винаги до сега.

Содата се изчиства от килима изключително лесно, а след себе си не оставя никакъв неприятен аромат. Просто поема всичко и така да се каже дезодорира меките подови настилки. Може би ще забележите, че дори и самият въздух, който излиза от задната страна на прахосмукачката не мирише както обикновено на прах и на килим, а е загубил част от миризмата си.

Но содата има и други предимства при почистването. Тя ще ви помогне да почистите самия килим много по-добре, защото не позволява на влакната да се спластят прекалено много. Малките мъхчета, косъмчета и други подобни също се почистват по-лесно от обикновеното, ако използвате помощта на содата.

Едно друго предимство от почистването с хлебна сода е това, че тя няма да увреди килима. Напълно е безопасно, ако почиствате меката подова настилка със сода за пече веднъж на всеки, да кажем, два месеца. Това ще ви помогне да задържите килима си във върховна форма.

Как да почистим килима от лоши миризми
4.2 (83.51%) 57 глас[а]

Обзавеждане, паркет и интериор