Как да почистим килима със сняг

Ако имате скъп античен или ръчно тъкан килим от вълна, тогава можете да сте горди, че притежавате нещо наистина ценно и автентично. Това си има обаче и някои недостатъци. Почистването на такива килими може да е доста сложно и претенциозно начинание.

Причината е, че за тях са използвани много ценни оцветители и материали, които могат лесно да се повредят от химическите препарати. Но как да почистим тогава един такъв много ценен килим? Със сняг разбира се!

Когато на вън се образува дебела снежна покривка, тогава е дошъл момента да се заемете с килима. Според мнозина това е метод, който дава магически резултати. И така какво да прави? Какво ли? Грабвайте килима, обувайте зимните ботуши и бягайте в двора! Ето какво!

Това почистване дава много добри резултати на ръчно изработени, антични и вълнени килими, но ако ще почиствате голям колим, тогава ще ви трябват помощници.

Инструкции за почистване на килим със сняг:

  1. Изтърсете килима добре, след което го закачете в двора, за да се аклиматизира към ниските температури на вън. Оставете го да постои така за около половин час.
  2. След като е постоял на вън към 30 минути, килимът е готов за работа. Сложете го да легне на земята, но внимавайте – важно е да има дебела снежна покривка, защото иначе може да се зацапа. Постарайте се наоколо да има достатъчно пространство, което да ви позволява да работите спокойно.
  3. Вземете една лопата и започнете да наръсвате сняг върху килима. Покрийте го с тънък слой сняг и оставете да подейства. Комбинацията сняг и ледено студен въздух ще замрази всички микроби, бактерии и досадни акари, които са се загнездили в него.
  4. Нека килима стои заринат със сняг около 20 минути. След това почистете снега от горе и го обърнете на другата страна за да повторите всичко това от начало.
  5. След като е стоял още 20 минути на другата страна, килимът е готов да се освободи от снежната прегръдка. Изтърсете го добре, а след това го сложете да виси на простира на двора за около половин час.
  6. След като времето изтече, вземете килима, изтърсете го внимателно и го върнете в стаята. Най-впечатляващото от всичко е, че заради ниските температури и структурата на снега, килимът ще е на практика почти напълно сух.

Това е един много изкусен и щадящ начин за почистване на килими. Както знаете, снега има прочистваща сила, защото има свойството да убива микробите, когато бъдат изложени на неговото влияние за по-дълъг период от време. Този начин за почистване ви обещава добри резултати, свежест и никакви повреди върху килима.

Как да почистим килима със сняг
4.1 (82.91%) 55 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет