Как да почистим кофата за боклук

Кофата за боклук е едно перманентно мръсно място. Колкото и да си играем да я поддържаме чиста, тя пак си е мръсна и от това няма спасение.

Дори и да обикаляме постоянно с парцала, самият факт, че кофата за боклук се използва за място, на което да изхвърлим всички ненужни вече отпадъци от органичен и неорганичен произход, говори за това, че тя винаги ще си остане малко или много мръсна. Да, но щом ще е малко или много, то доста по-добре да бъде малко. Тоест малко мръсна.

Разбира се, повечето домакинства не изхвърлят директно отпадъците в кофата за смет. Масово хората поставят вътре торба за боклук, а отпадъците изхвърлят във въпросната торба. Има и хора, които директно изсипват боклуците си в кофата, но ние ще ги посъветваме да използват торба, тъй като това ще им спести голяма част от усилията.

Но да се върнем към кофата. Дори и да поставяте вътре от специалните найлонови торби, течните отпадъци винаги успяват по някакъв начин да изтекат и да се доберат до нея. Така кофата се замърсява дори и на местата, на които би следвало при нормални условия да бъде чиста.

Това изисква всеки път когато изхвърлим боклука да отделим специално внимание и поне няколко допълнителни минутки на измиването ѝ. Може и да е мръсна и неприятна работа, но както всичко друго в домакинството и това чака да бъде свършено.

За да почистите добре кофата е най-добре да я занесете в банята или в двора. В двора няма да се притеснявате, че ще изцапате, а в банята ще почистите много по-лесно и ще измиете всички замърсявания след това.

Първото, което трябва да направите задължително, е да премахнете отпадъците, които са полепнали по повърхността на кофата. Това в 99% от случаите са отпадъци от храна. В повечето случаи именно те причиняват неприятната миризма, която кофата за смет разнася. Тези миризми първоначално не се усещат, но се появяват в процеса на гниене на хранителните отпадъци.

За да се освободи кофата ви от лепкави, мазни и миризливи лекета и замърсявания, сложете в нея една чаена лъжичка веро. То ще прочисти бактериите и същевременно ще разтвори мазнините, а това често е най-големият проблем при кофите за смет.

За целта обаче само препарат не е достатъчен. Необходимо е да разтворите въпросното веро с гореща вода. Това е най-добрата комбинация. След като ви се стори, че вече всичко е изтъркано добре, оставете горещата вода с верото за около 5 – 10 минутки.

Това, образно казано, е достатъчно за верото за да свърши своята магия и да премахни всичко до последно. Междувременно пропуснахме да отбележим, че докато почиствате кофата за боклук с гореща вода и веро е добре да имате и гъба или парцал, които да изтъркат полепналите частици.

След като вече сте почистили кофата за смет, можете да я подсушите с кухненска хартия (и тоалетна хартия също става) и да я поставите на мястото ѝ.

И един бонус съвет: ако желаете да намалите лошите миризми от боклука, бихте могли да поставите в кофата малко хлебна сода (поставя се на дъното). Това ще направи кофата ви да изглежда много по-чиста, добре миришеща и хигиенична.

Как да почистим кофата за боклук
4.3 (85.71%) 42 глас[а]

Sunrise паркет София