Как да почистим кухненската мивка

Използваме я постоянно. Мием чинии, прибори, тенджери и тигани, плодове и зеленчуци, дори месни продукти преди готвене. Използване я десетки пъти на ден, а всичко това създава след себе си сериозно замърсяване. Досещате ли се вече за какво говорим? Точно така. За кухненската мивка.

Това е едно от най-ползваемите места във вашия дом. Подобно на всяка друга мивка, тази в кухнята също изисква да бъде почиствана и поддържана, но с тази разлика, че е доста по-натоварена, а хранителните продукти и мазните съдове я правят много по-бързо замърсяема от останалите мивки във вашия дом.

Мазнините полепват по стените и мивката много бързо губи сребристия си блясък, превръщайки се с мътно подобие на мивка, където дори бихме могли да напишем името си с пръст.

Доста хора решават, че течащата вода и препарати за миене са напълно достатъчни и че не е необходимо да полагат допълнителни грижи, но това е голяма заблуда. Дайте на вашата вярна мивка нужното и внимание и тя няма да ви се отблагодари.

Как да измием мивката?

Започнете с топла вода. Но разбира се водата не е достатъчна. Трябва да вземете и гъбичка. Нека е различна от тази, с която миете чиниите, за да няма пренасяне на замърсявания от мивката към съдовете. Сложете и малко препарат за миене на чинии и изтъркайте всичко много старателно и внимателно. Мачкайте гъбата добре преди да триете с нея, за да се получи обилно количество пяна.

След като сте изтъркали мивката с препарат оставете го да подейства няколко минути, например около 5, след което отмийте с топла вода всичко много добре. Можете да подсушите мивката с кухненска хартия за да не остават следи от стичаща се вода и поне за малко да се порадвате на пълния и блясък.

По същия начин се прехвърлете на батерията. Почистете я цялостно от чучура до кранчетата. Използвайте гъбичка и препарат за миене на съдове. Бъдете търпеливи и не се ядосвайте, ако миенето изисква малко повече търкане. Ако скоро не сте почиствали наслояванията и налепите се отмиват трудно.

И ето нещо допълнително. За да бъде вашата мивка напълно неузнаваема и за да придобие онзи блясък, който е имала единствено докато е била в магазина, можете да използвате една техника. Почистете я добре и с оцет. Той не само, че ще помогне за унищожението на вредните микроорганизми, но ще я накара да сияе. Оцетът също се нуждае от няколко минутки да подейства, след което можете да го изплакнете и да подсушите с кухненска хартия.

Sunrise паркет София