Как да почистим монитора и клавиатурата на компютъра

Знаете ли, че можете да почистите компютъра, и по-точно клавиатурата и монитора му, с помощта единствено на невлакнеста кърпа, сгъстен въздух и памучен тампон натопен в алкохол?

И знаете ли, че това е една изключително безопасна и лесна за приложение от всеки процедура, която не само няма да навреди на компютъра ви, но и ще го облекчи от всички замърсявания, които го заобикалят всеки ден и се трупат върху него? И всичко това без необходимостта да се купува какъвто и да е специален препарат!

Компютърът е като магнит за мъхове, прах и лепкави отпечатъци от пръсти. За разлика обаче от повечето други домакински уреди у дома, няма как просто да го изчистите с мокър парцал и случайно подбран препарат. Въпреки това не се безпокойте – можете да го накарате да заблести само за няколко минути и с помощта на подходящите продукти и техники.

Първата стъпка е да спрете компютъра и да го изключите от захранването. Ако чистите лаптоп, първо махнете батерията! Навлажнете парче мек, но невлакнест плат (не хартиена кърпичка!) и нежно избършете екрана, след което подсушете със сух парцал от подобна нежна, но невлакнеста материя. Някои производители препоръчват да изчистите компютъра си със специално произведени за целта кърпички.

Следващата стъпка е да почистите клавиатурата. Обърнете клавиатурата на обратно за да изпадат от там трохите и другите по-едри боклуци. След това почистете с помощта на флакон с компресиран газ (продават се в магазините за хардуерна техника). Флаконът не съдържа само въздух, така че внимавайте с него и го дръжте далеч от деца.

Използвайте разтвор 50 на 50 вода и изопропилов алкохол. Това ще ви помогне да се справите с по-упоритите петна. Потопете в течността памучен тампон, след това изцедете излишната течност и попийте внимателно в хартиена кърпичка, за да не остане излишна влага, която да попадне между копчетата. Избършете повърхността и страничните ръбове на копчетата като сменяте тампоните често.

Някои видове жични клавиатури на настолни компютри предлагат възможността лесно да отворите клавиатурата и да почистите от боклуци и трохи с няколко прости движения. Ние обаче ви съветваме да НЕ правите това, в случаите когато става въпрос за безжични клавиатури или лаптопи.

Ако жичната клавиатура позволява да се отвори по този начин, е препоръчително да направите една снимка преди отварянето, като така ще знаете как да я сглобите съвсем точно след като свършите с хигиенната процедура.

Всичко това трае броени минути, но е най-добре да го свършите когато разполагате с предостатъчно време, защото така ще работите по-внимателно и прецизно. Успех в почистването!

Как да почистим монитора и клавиатурата на компютъра
4.3 (85.45%) 55 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com