Как да почистим петна от мляко

Едно почистване на петна от мляко обикновено не се приема за сериозен проблем от повечето домакини. В края на краищата, млякото е бяло и на пръв поглед изглежда, че се влияе много добре при опит да бъде почистено. Подобно на много други петна обаче, грижите с млякото започват когато си помислите, че всичко вече е приключило.

Дори и онези бледи петна от мляко, които не изглеждат голяма работа, лесно могат да потъмнеят и да се появят по-нахално от всякога.

Всъщност, на фона на много други замърсявания по дрехи, много домакини определят степента на трудност при борбата с петната от мляко като висока. Е, има и други петна, които са не по-малко натрапчиви и упорити, но и млякото си заслужава лидерското място. За това ето как да действате:

1. Нека започнем с това, че трябва да третирате петната от мляко още след като са се появили и да не чакате да минава ценно време. Първо поставете дрехата с петното в студена вода за 5 – 10 минути. бъдете сигурни, че водата е студена – това е важно! Ако водата е топла или гореща, това може да накара петното да пожълтее.

2. Ако петното остава, натъркайте мястото с течен препарат за пране и после накиснете в леген с вода със стайна температура за около половин час. Докато дрехата е накисната, на всеки пет минути леко изтърквайте мястото с пръсти за по няколко секунди.

Така ще помогнете на препарата да проникне в тъканта и да разтвори замърсяването. Изплакнете старателно.

3. След като сте изплакнали дрехата, поставете на мястото препарат за петна, който трябва да оставите да подейства за около 7 – 10 минути. През това време не е нужно да правите каквото и да било с дрехата, нека просто да постои за няколко минути така за да може препарата да подейства в дълбочина.

4. Повтаряйте стъпки едно, две и три докато има нужда и докато петното не се изчисти напълно. Понякога това става по-лесно, но друг път си е истинско мъчение. Плакненето трябва да бъде съвсем нормално и не се отличава от всяко друго плакнене.

Бъдете обаче внимателни и вижте на силна светлина дрехата – трябва всичко да е напълно изчезнало, защото в противен случай е възможно петното да избие отново. Много е важно да знаете, че ако петното не е напълно изчистено, то изсушаването на дрехата ще го остави там за постоянно и след това няма да можете да го почистите по никакъв начин. Така че бъдете наблюдателни и успех в почистването!

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com