Как да почистим петна от шоколад

Повечето хора ги свързва една безрезервна и трудна за обяснение любов към шоколада. Той е толкова вкусен, че на човек да му потекат лигите само като си помисли за него.

Всичко изглежда прекрасно, когато се наслаждавате на поредното блокче кафява сладост, поне докато не се случи това, което ще развали цялото удоволствие, а именно някое блокче полу-разтопен шоколад да попадне върху дрехата ви и да я нацапа неприятно.

Повечето домакини определят трудността на премахване на петното от шоколад като средна, така че не се отчайвайте. Ето какво трябва да се направи:

1. Първото, което трябва да направите, е да вземете един тъп нож и да изчистите внимателно от дрехата всички останали върху нея парчета от шоколад. Но внимавайте да не замърсите без да искате други части от нея, които все още са съвсем чисти.

2. След като сте премахнали парчетата от шоколад, следва плакненето. Поставете дрехата под течаща вода, но нека водата да тече през плата от вътре на вън, защото това ще осигури възможно най-минимален контакт на плата с шоколада. Водата, с която плакнете петното, трябва да бъде студена.

3. Сипете върху петното малко течен препарат за миене на чинии. Оставете препарата да подейства върху петното за около 5 минути. След това накиснете дрехата за около 15 минути в студена вода.

На всеки няколко минути, около 5 минути най-добре, натърквайте мястото за кратко между пръстите си. Тази техника може да използвате и при други петна. Това позволява на детергента да попие в тъканта и да подейства с много по-голяма сила.

4. Изплакнете дрехата с обилно количество вода. Ако е необходимо, можете да повтаряте всички тези стъпки многократно докато петното най-накрая се предаде пред вашата упоритост и изчезне.

Запомнете:

Ако видите, че петното е упорито и не се изчиства, натъркайте го с препарат за почистване на петна. Предлагат се такива сапуни, гелове и какво ли още не.

Допълнителна информация

Преди да пристъпите към сушене на дрехата, внимателно разгледайте плата и се уверете, че няма останало петно. Много често върху плата остават мазни петна от шоколада и по-скоро от мазнините, които той съдържа, които на пръв поглед почти не се забелязват, но накрая се появяват след сушенето и тогава е още по-трудно да се изпере това, което е останало.

От какво ще се нуждаете за да почистите шоколада?

За почистването на шоколада, както може би се уверихте, не е нужно нищо специално. Достатъчни са студена вода, тъп нож или по-заострена лъжица, с които да съберете останалите парчета от шоколада, някакъв гел, спрей или сапун за почистване на петна, течен детергент за пране или веро (всъщност последното понякога дори е по-ефикасно!).

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com