Как да почистим следи от кафе по дрехите

Повечето хора твърдят, че кафето по дрехите не представлява проблем и е много лесно за почистване. В повечето случаи това действително е така, особено ако сте се поляли току що по случайност.

Въпреки това, в много случаи тези петна се оказват доста упорити и буквално могат да ви вбесят с досадното си присъствие. Случва се така, че вие ги чистите, но те ви смайват появявайки се отново и отново на същото място и то точно в момента когато вече си мислите, че сте се избавили от тях.

Истината е, че пресните петна от кафе са лесна работа, особено ако става въпрос за разтворимите инстантни кафета – просто ползвате малко студена вода и петната вече ги няма. Става толкова лесно.

Ако обаче петното от кафе е старо, то тогава е по-трудно и може да се изненадате колко усилия изисква отстраняването му. В такива случаи дрехата трябва да бъде накисната за да се увеличи шанса да я почистите напълно. А ето и как точно да действате в различни ситуации:

1. Почистване на ново петно от кафе

Ако петното е ново, то тогава просто опитайте да го премахнете със студена вода. Ако сте поляли с кафе преди малко, това най-вероятно ще реши проблема много бързо. Докато промивате петното под струята на чешмата се постарайте водата да не се изтича през цялата дреха, защото това може да го разнесе в нежелана посока.

2. Почистване на старо петно от кафе

Ако петното от кафе обаче е старо, трябва да се постараете повече. Като за начало втрийте малко течен детергент в него и използвайте студена вода. Оставете да стои така 5 минути, след което накиснете цялата дреха в леген с прах за пране.

На всеки 5 минути търкайте петното по малко. След половин час всичко вече трябва да е изчезнало. Ако петното още е там, накиснете дрехата за 15 минути и в топла вода. След това изплакнете.

Ако петното е упорито и не се маха, опитайте със сапун за петна. Те са обикновено доста по-силни и няма начин да не решат проблема окончателно. Ако след всичко до сега петното още е там има две възможности – или не е от кафе, а от нещо друго, което не желае да се изпере или по-вероятно не правите нещо както трябва.

Ако въпреки всичко до сега все още виждате петно, то най-добре повторете всички крачки до сега. Ако пък вече е изчезнало – поздравления. Можете да закачите дрехата на простира.

Масивен паркет София