Как да почистим слушалки, без да ги повредим

Ушният канал произвежда и отделя секрет, който има изцяло защитни функции. Той цели да ни предпази от вода, гъбички, паразити и много други, чийто списък е безкраен. Всичко това е добре за организма, поне от гледна точка на това, че ушите ще бъдат защитени от негативни влияния.

До колко обаче това ни радва, когато става въпрос за слушалките на мобилния телефон например? Няма нищо по неприятно от това да ги видите замърсени с ушен секрет, а да не говорим за ужасното мазно усещане.

Защо се натрупва ушен секрет по слушалките?

Обяснението на специалистите е много просто. При работа слушалките генерират топлина. Тя от своя страна помага да се разтопи секретът, който иначе е в по-твърдо състояние. Сега, когато вече се е втечнил, няма нищо, което да му попречи да полепне по малките технологични джаджи.

От какво се нуждаем за да почистим слушалките?

За почистването на слушалките не са необходими много неща. На първо място трябва да си приготвите малко препарат за миене на чинии. Необходимо е също да имате и клечки за уши. Прибавете стара четка за зъби, която вече не използвате, малко препарат, който съдържа алкохол и за финал антибактериални кърпички. Не е толкова много, нали?

Силиконовите покрития

Ако вашите слушалки имат от онези малки “шапчици” от силикон, трябва да ги свалите и да ги измиете с топла вода и препарат за миене на чинии. Използвайте клечка за уши за да почистите добре всичко от силикона. След като сте ги изчистили внимателно, оставете ги за една нощ да изсъхнат идеално. Запомнете, че не бива да ги поставяте освен ако не са 100% напълно сухи!

А сега и самите слушалки

Започнете с внимателно почистване с четката за зъби. Целта е да се изстържат полепналите секрети по повърхността на слушалките. Докато правите това дръжте слушалките обърнати с дупчиците на долу, така че всички замърсявания да падат на долу без да има риск нещо да запуши самата слушалка.

Веднъж след като сте почистили натрупването, вземете една клечка за уши, напоете я с алкохол и я изцедете добре. Почистете повърхността на слушалката. Предимството на алкохола е, че почиства бързо, а след това незабавно изсъхва и се изпарява. За финал можете да почистите слушалката и с кърпичка, която съдържа алкохол. Това са така наречените антибактериални кърпички.

Сапунената вода не е препоръчителна за прилагане върху самите слушалки (единствено при силиконовите “шапчици”), защото може да проникне във вътрешността и да повреди устройството.

Веднъж след като сте почистили своите слушалки, необходимо е да спазвате определена хигиена на почистване. Не се плашете, това няма да ви отнема време. Напълно достатъчно е един път в месеца да почиствате слушалките с антибактериална кърпичка и така няма да се натрупва ушен секрет.

Ламинат и ламиниран паркет