Как да почистим спалнята след грип или настинка

Зимата е сезонът на простудните заболявания. Е, не само тя. Такива могат да се случат по-всяко време на годината. И все пак през зимните месеци случаите на респираторни заболявания драматично зачестяват.

Течащият нос и болното гърло са само част от симптомите. За щастие, в повечето случаи простудите отшумяват за 7 до 10 дни. Грипът е доста по-тежък, но с правилното лечение и той ще последва същата съдба за приблизително същото време. Какво обаче трябва да направим след като сме оздравели?

Предвид факта, че простудните заболявания карат човек да се чувства изтощен, съвсем нормално е повечето от времето да се прекара в спалнята. За да се избегне повторно заразяване, но и за да си осигурим чистота и свежест в стаята, в която сме кихали и кашляли с дни, важно е да вземем мерки и да почистим добре.

На първо място, много е важно да започнем с едно хубаво проветряване. Въздухът в спалнята трябва да се обнови на 100%. Оставете застоялия въздух да излезе на вън, а чистият въздух да зареди стаята ви. Дори и да е зима и на вън да е студено, задължително проветрете. Чистият въздух ще ви енергизира и ще ви даде сили за ново начало.

След като сте си осигурили достатъчно кислород в стаята идва ред и на ключовете на лампата и въобще всички места, които сте пипали по време на настинката. Това включва и телефона до леглото, и дистанционното на телевизора, както и нощното шкафче до главата ви, на което сте оставяли салфетките след като си издухате носа.

Всичко това трябва да бъде почистено не с почистващ препарат, а с дезинфекциращ. Знаете, и друг път сме говорили за това и между тях има разлика. Почистващият оставя след себе си лъскави повърхности, а дезинфекциращият унищожава бактериите и вирусите.

Третото и най-важно от всичко е леглото. Когато човек е болен, той се поти много повече от обикновено. По тази причина първо трябва да махнете всички калъфки и чаршафи и да ги поставите в пералнята. Прането трябва да се извърши задължително с гореща вода, освен ако самата материя на чаршафите и завивките не го възпрепятства (знаете, че някои материи са лесно увредими от гореща вода).

След като сте махнали всички стари завивки, трябва профилактично да обработите повърхността на матрака с прахосмукачката. Знаете, че трябва да имате специална четка за мека мебел, а не да чистите със същата, с която минавате по килима.

След това можете да пуснете за няколко минути сешоара. Топлият въздух ще отстрани излишната влага по повърхността на матрака, ако разбира се има такава. Едва на края поставете чистите нови чаршафи и калъфки на леглото. Поздравления – спалнята ви вече е като нова!

Как да почистим спалнята след грип или настинка
4.2 (84.24%) 33 глас[а]

Sunrise паркет София