Как да почистим сребро с паста за зъби

Знаете ли, че много хора предпочитат да използват различни решения за почистване на сребърни бижута, прибори и накити, макар че имат у дома в шкафа специални препарати, с които да изчистят среброто до съвършенство?

Сякаш всичко е заложено в човешката психика – да намериш друг начин, друг път, някаква алтернатива за постигане на нещо. Винаги е интересно да намериш нещо, което да ти предложи едно ново и различно решение, което в повечето случаи е по-натурално.

Една такава алтернатива в почистването на сребърните предмети, които имате у дома, е използването на паста за зъби. Макар че и тя съдържа химически съставки, пасата за зъби е далеч по-безвредна и естествена от миризливите химикали, които са създадени за почистване на сребро.

Тя съдържа съставки, които имат не много силно изразено абразивно действие, което може да ви помогне в справянето с досадните петна, които замърсяват иначе блестящата повърхност на този уникален благороден метал.

Почистването с паста за зъби става много лесно. Просто изкарайте малко паста за зъби от тубичката и го поставете не на четка, а на пръста си и след това измийте сребърните предмети така, както бихте ги измили, ако използвахте сапун. За по-малки предмети е нужно по-малко количество паста и обратното – за по-големите е нужно повече.

Нека да предположим, че почиствате, да речем, сребърен пръстен. Натъркайте хубаво цялата му повърхност от вън и от вътре. Търкането се прави не с четка, а с ръка, но и това е напълно достатъчно.

След като приключите с излъскването на сребърното бижу, просто го изплакнете внимателно и старателно под обилна струя течаща вода на чешмата. Ще се изненадате колко блестящо е станало бижуто.

Ако пък ви се стори, че не е толкова лъскаво и искрящо, колкото би ви се искало, поставете още малко паста за зъби на ръката си и повторете процедурата още веднъж. Независимо колко пъти правите това, няма опасност да повредите среброто по никакъв начин.

Ако искате да втриете пастата за зъби по-добре и в по-голяма дълбочина, не е задължително да правите това с пръст, макар че това също гарантира чудесни резултати. Можете да търкате пастата с парче плат (най-добре памучен плат). Движенията трябва да са все едно масажирате сребърното бижу – старателно, плавно и с лек натиск.

След като сте изплакнали добре сребърния предмет, можете да го подсушите добре и ще се учудите от блясъка, който наподобява огледало. Всичко изглежда толкова сияйно и искрящо, че имате усещането, че ще можете да видите собственото си отражение в сребърната повърхност.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com