Как да почистим хладилник, който мирише лошо

Знаете ли, че можете да превърнете стария миризлив хладилник в чиста и излъчваща свежест уред, само и единствено с помощта на няколко прости стъпки, които не изискват нито големи усилия, нито много средства.

Става въпрос за малка дезинфекция на вътрешността му и за добавяне на…. вестници и въглен за окончателно избавяне от лошите миризми. Да, точно така, не се изненадвайте – вестници и въглен, правилно сте чули. Тази странна практика обещава, че всеки неприятен аромат ще изчезне в рамките на само няколко дни.

Оставете вестникът и въгленът да абсорбират лошата миризма от хладилника

Начупете приблизително около 12 брикети от дървени въглища от вашия грил / барбекю и разстелете парчетата на две тави. Едната поставете в хладилника, а другата – във фризера.

После намачкайте добре парчета от вестници и попълнете празните рафтове с тях, като гледате да поставите достатъчно. Затворете вратите и оставете вестника и въглищата да си свършат работата. Повтаряйте процедурата всеки ден в продължение на една седмица.

Когато имате в хладилника си развалена, престояла или миришеща храна, без значение дали е нещо, което е престояло твърде дълго или просто се е случило така поради, да речем, спиране на тока, първата ви задача е да премахнете миризливата храна и да почистите хладилника с някакъв подходящ дезинфектант.

Оказва се, че една от най-честите грешки, които правят хората е, че не почистват достатъчно старателно всички ъгълчета, канали и улеи и въобще всички кътчета във фризера като цяло, което след време причинява противна миризма на нещо развалено.

А кои са най-големите виновници? Оказва се, че са рафтовете. Специалистите съветват да ги премахнете и да почисти зад тях с препарат и дезинфектант, за да се отървете от всякакви остатъци от кръв или други замърсявания. Ако те са трайно прикрепени към фризера и не могат да се отстранят, почистете ги старателно с почистващ препарат.

Друго нещо, което специалистите напомнят е, че скъпите спрейове или употребата на кафе може да са ефективни за премахване на лошите миризми, но и ще ви излязат доста солено от финансова гледна точка.

Просто използвайте вестници и брикети от дървени въглища. Накрая (и това е най-важната част), на мястото на старите вестници и въглени слагайте нови всеки ден в продължение на около една седмица или докато миризмата си е отишла окончателно. Не си мислете, че един-единствен път е достатъчно, защото не е – изисква се търпение.

Необходимите материали за този проект са само няколко и са много прости. Подсигурете си ги предварително и не чакайте последния момент. Те са следните:

Препарат за дезинфекция, дезинсекция и чистене;

Въглен / брикети за грил, скара или барбекю;

Вестник (накъсан на парчета);

Обзавеждане, паркет и интериор