Как да почистим четката за зъби и нейната поставка

Четката за зъби може да бъде едно от най-препълнените с бактерии места в нашия дом. От слюнка, през кръв от венците до хранителни остатъци – всичко това я прави истински рай за милионите микроби, за които това е равносилно на рог на изобилието.

Освен всичко останало, изключително важно е на първо време да изберете подходящото място за вашата четка. В много домове тя стои близо до тоалетната чиния, а това никак не е добре. Известно е, че при пускане на водата в тоалетната, във въздуха се издига облак от микроорганизми, които обхващат цялото помещение, така че колкото по-близо е разположена четката до тоалетната чиния, толкова повече микроби могат да попаднат върху нея.

За да поддържате четката си за зъби чиста, важно е да не забравяте, че трябва да я изплаквате добре с обилна струя вода след всяко използване. Това ще избегне неприятното натрупване на паста за зъби от предишни ползвания. Знаете, след като веднъж се задържи между косъмчетата, пастата засъхва там и може да е доста трудна за почистване.

За да получите много добри и в същото време изключително бързи и здравословни резултати, можете да накиснете своята четка за зъби в чаша пълна с оцет. Важно е да я оставите да постои там за повече време, например за поне 30 минути. Така през това време можете да правите нещо друго, а оцетът бързо и ефективно ще се погрижи за бактериите и тяхното унищожаване.

Запомнете, че е много важно да подменяте старата си четка за зъби на всеки три или четири месеца. Това обаче си има и своите изключения. Ако сте били болни, например имали сте вирусна инфекция или грип, е много важно да подмените старата четка още след оздравяването си, дори и ако сте я ползвали само две – три седмици преди това.

Важно е обаче, не само да почиствате четката си за зъби и да я подменяте редовно. Не по-малко важно е да поддържате добра хигиена и на поставката, където тя седи. Нея можете да пуснете в съдомиялната машина, за да се измие заедно с чиниите и приборите за хранене.

Ако пък нямате съдомиялна, можете да я измиете по същия начин, по който миете съдовете си – с топла вода и препарат. И не забравяйте да изтъркате добре. Остатъците от замърсяване по поставката и недоброто измиване могат да са източници на ново бързо замърсяване с микроорганизми.

Ако пък държите четката си в чашка, не забравяйте да я миете и подменяте редовно. Най-добре е да я сменяте най-малко веднъж в седмицата, а ако можете – дори по-често.

Как да почистим четката за зъби и нейната поставка
4.3 (86.27%) 51 глас[а]

Масивен паркет София