Как да пребоядисаме и освежим дървената врата

Ако имате някъде из вашия дом стари и грозни врати, чиито цвят ви дразни изключително много или са боядисани в нюанс, който противоречи на всичко, което ги заобикаля наоколо, или пък лака им е издран и олющен до неузнаваемост, тук е най-доброто място, където да се научите как да постигнете бързи и качествени резултати без много усилия само за един уикенд.

Не е никък трудно, но накрая ще сте доволни от онова, което сте постигнали. А сега – да запрятаме ръкави и да се залавяме за работа.

Започнете работния процес върху конкретната врата като преди това я свалите от пантите и я поставите неподвижно на удобно място за работа или ако има възможност можете да действате по нея и на място, без да я сваляте от пантите, но задължително трябва да ви е много удобно. Нашият съвет е да я свалите, но все пак вие решете дали е удачно във вашия случай.

Първата стъпка е да намерите фина шкурка и да обработите цялата повърхност на вратата. Използвайте фина шкурка тип гъба, за да можете да достъпите дори и по-трудните за обработване ъгълчета и цепнатини на вратата.

Не се опитвайте да свалите всичкия лак напълно – целта ви е просто да се отстранят всички неравенства и несъвършена в лака, така че да може да се създаде една леко по-грапава повърхност, върху която в последствие да има по-добро сцепление, когато нанасяте грунд. Избърсвайте праха старателно с четка в процеса на работа.

Необходимо е предварително да сте купили подходящ валяк с по-плътна повърхност, както и по-гъста четка, които да са ви под ръка при обработването на вратата. Можете да посетите специализираните магазини и там да обясните от какво точно се нуждаете и така ще получите идеалната за целта четка.

Повечето продавач – консултанти са много отзивчиви и склонни да ви помогнат и няма да се възпротивят да ви покажат по-качествените продукти за вашия конкретен случай.

Вече сте започнали с обработката. Ако обаче искате линиите на дървото на вратата да се показват през боята, необходимо е да се вкара малко професионализъм. За целта нанесете тънък слой шпакловъчно съединение върху цялата повърхност на вратата. Оставете материалът да засъхне.

Целта е да проникне във всички дупчици, пори и цепнатини. След това можете да обработите ръчно вратата с шкурка – пясъчна 220. Нанесете втори слой грунд. Оставете да изсъхне за през нощта и продължете на следващия ден. След като е изсъхнало напълно, изтъркайте отново с пясъчна шкурка 220. След като сте приключили с всичко можете да нанесете боята с нов валяк.

Как да пребоядисаме и освежим дървената врата
4.3 (85.6%) 50 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com