Как да предпазим канала на мивката от запушване

Водата в кухненската мивка не се изтича. Виждате, че върху канала няма поставено нищо, но водата започва постепенно да се събира и да изпълва цялото корито на мивката, явно имате малка домашна ВиК авария.

Както се случва и с много други неща в ежедневието, не се осъзнава наличието на проблем преди мивката да започне да се наводнява дори и при ползването на съвсем тънка струя вода. Проблемът може да бъде по-прост, например хранителни отпадъци или сапунени и мастни отлагания, но може и да се касае до по-едро тяло, което е заседнало по-навътре в тръбите и упорито отказва да си замине. Все пак не бива да пропускаме, че и професионализма при монтаж на мивка може да бъде фактор при подобни ВиК обстоятелства.

Ако имате мивка с две корита лесно можете да разберете дали проблемът е по-повърхностен или е на по-голяма дълбочина. Това се разбира като проверите дали само едно от коритата е запушено и отказва да се оттече или проблемът засяга и двете.

Ако и двете корита се пълнят с вода, това означава, че проблемът е някъде на вътре. Ако ли не, има вероятност да става въпрос за съвсем незначително повърхностно запушване.

Как да използваме мивката правилно?

За да избегнете неприятният момент при запушена мивка и за да може водата да се оттича лесно и безпроблемно, никога не изливайте олио и други мазнини след готвене във вашата мивка. Те лесно полепват по тръбите и след като се втвърдят стават основна грижа в много домакинства, причинявайки сериозни задръствания.

Когато въпросната мазнина веднъж се е натрупала в голямо количество по тръбите, което затруднява прочистването без помощта на квалифициран специалист.

Сред добрите практики е и поставянето на цедка на канала, която да не позволява да попаднат в него хранителни отпадъци и дори бижута, което би могло да ви предпази от запушване на канала и търсене на водопроводчик.

Като добра профилактична практика можем да споменем изливането от време на време на вряла вода в канала, което отмива мастните натрупвания. Ако сте модерни и сте поставили мелачка за боклук на канала, това не означава, че можете да поставяте всичко, което ви мине през ума.

Така например мазно месо, кожи от птиче месо, черупки от яйца и други подобни е добре да бъдат избягвани. При ползване на мелачка за боклук е добре да ползвате и гореща вода, която да отмива мазнотиите.

Какво да правите при задръстена мивка?

Важно е да действате веднага щом забележите забавяне на оттичането на водата в канала. Това ще спести повече проблеми в бъдеще. Запушените канали могат да бъдат и опасни.

Възможно е да се стигне до връщане на мръсна вода обратно към вашата миялна машина или пералня, което да доведе до повреди или дори до здравословни грижи!  Така че винаги когато имате съмнения за запушени тръби действайте мигновено и потърсете професионално отпушване на мивка, вместо да чакате положението да се влоши.

Как да предпазим канала на мивката от запушване
4.2 (84.76%) 42 глас[а]

Интериорни решения Sunrise