Как да премахнем дънер от отрязано дърво в двора

Тази статия цели да ви покаже с кратко описание как по-лесно да се премахне пън от изгнило или отрязано дърво, без да се нараните и да попилеете куп усилия в часове безполезни опити. Този метод е безопасен и ефективен, а също така и не изисква много ръчен труд от ваша страна.

Но все пак има и особености – трябва да бъдете търпеливи. Процесът може да отнеме няколко седмици, но в края на краищата ще бъдете доволни от резултата.

Всичко започва с пробиването на няколко отвора в пъна

Отрежете от върха на пъна толкова колкото е възможно – нека не стърчи много над земята. Пробийте от горната страна на пъна няколко дупки, например около пет. Нека имат ширина от около 2,5 сантиметра.

Трябва да бъдат на разстояние около 8 – 10 сантиметра от ръба на дънера. Разположете ги симетрично от всички страни. След това направете по още една такава дупка от страни, така че да съвпадат с дупките, които вече сте пробили от горе. Страничните дупки пробийте под наклон от 45 градуса.

Трябва да се свържат с другите дупки и да са на същото разстояние под ръба на дънера, както другите дупки са от горе, тоест на около 8 – 10 сантиметра. Тези вентилационни отвори ще помогнат в процеса на гниене.

След като сте направили това, всичко необходимо може да се закупи от магазините за градинско оборудване. Продават се специални комплекти за отстраняване на подобни проблеми. Става въпрос главно за препарати, които съдържат калиев нитрат – вещество, което силно ускорява гниенето на дървесината.

Препаратите се продават обикновено на гранули. Поставят се в издълбаните дупки, а след това се сипва вода. След като действа в продължение на 4 до 6 седмици, този продукт прави пъна изключително изгнил, рохкав и ронлив. Важно е да държите домашните любимци и децата на страни. След като вече е изгнил, вие можете да насечете и надробите на дребни частици пъна с помощта на брадва.

Ако искате да го премахнете по още по-мързелив начин, специалистите казват, че можете да го напоите с керосин и да го изгорите. За целта керосинът се поставя в дупките и се запалва. Запомнете – не използвайте бензин за целта! Изчакайте докато течността напълно попие в гнилата дървесина.

Това може да отнеме още няколко седмици. След това пуснете запалена клечка кибрит и стойте от страни за да видите как дънера ще изгори. Възможно е дънера да тлее и пуши с дни, оставяйки след себе си пълна с въглен и пепел дупка.

Имайте предвид, че е опасно да имате в градината си една такава гигантска тлееща жарава, така че вземете всички възможни предпазни мерки. Оградете пъна с плет, премахнете всички сухи листа наоколо, за да не се запалят и до дръжте под око.

Ние ви препоръчваме да ползвате метода с брадвата. И не забравяйте – тези техники работят само при стари пънове, които са били отрязани преди година или повече. При скоро отрязано дърво най-вероятно няма да са ефикасни.

Как да премахнем дънер от отрязано дърво в двора
4.2 (83.64%) 44 глас[а]

Интериорни решения Sunrise