Как да премахнем от матрака петна от урина

Може би на скоро сте си купили нов матрак за някоя от спалните във вашия дом само за да установите, че някой от членовете на семейството или децата или от вашите гости се е напишкал по време на сън.

Това се случва понякога, особено при по-малките деца, а в по-редки случаи не е изключено и при зрели хора. Станалото станало – едва ли някой има вина за това, така че вместо да се ядосваме, редно е да помислим как да почистим.

  1. Навлажнете мястото с обилно количество вода. Това ще разсее неприятната миризма на урина. Може да ви се струва много странно, че казваме това, но наистина няма смисъл да попивате, ако урината не е от преди малко. Течността вероятно вече е проникнала достатъчно на дълбоко и на повърхността не е останало абсолютно нищо.
  2. Наръсете обилно с препарат, наречен боракс. Бъдете сигурни, че сте покрили цялата площ с достатъчно от него. Това ще поеме всичката миризма (или поне голяма част от нея) и ще реши един от основните проблеми.
  3. Натъркайте добре с боракса. Нека попие много добре в дълбочина на засегнатото място.
  4. След това изсушете мястото много добре – нека не остава и следа от влага. Може да е с вентилатор, може да оставите матрака на слънце на терасата или друго място. Важното е да има въздушен поток, който да подпомогне изсъхването.
  5. Следва довършителната работа, а именно почистването с прахосмукачката. Изчистете всичко много старателно. Нека прахосмукачката поеме колкото се може по-добре препарата и да подейства в по-голяма дълбочина.

Ако пък петното от урина е съвсем прясно и мокро, попийте с кърпички (хартиени). Ще попиете много повече, от колкото можете да си представите. Втрийте оцет за да убие микроорганизмите и за да унищожи по този начин евентуалната поява на отблъскваща миризма.

След това оставете да изсъхне на въздух, а най-добре ако може да го пече и слънце. Важно е да знаете, че методите на почистване значително се различават според това дали петната са пресни или стари.

Ако имате някакви подозрения, че случилото се може да се повтори по някаква причина, поставете непромокаем материал под чаршафите. Така ще си спестите много грижи след това.

Моля имайте предвид:

Боракс може да причини вреди върху кожата, за това след като сте работили с този продукт не пипайте лицето или очите си и мийте ръцете си добре със сапун. Този препарат може да предизвика кожни раздразнения дори и в малки количества и дори върху по-груба кожа.

Важно:

Докато работите дръжте децата на страна.

 

Масивен паркет София