Как да премахнем петна от кал по дрехите

Може би сте били на пикник сред природата и сте се изкаляли? Или сте имали работа в градината, която е привършила с много кал по дрехите? Или пък сина ви е играл футбол и се връща целия от глава до пети в кал? Не се плашете. Петната от кал са изключително грозни и неприятни, но за щастие именно те са едни от най-лесните петна за третиране.

1-ва стъпка

Изчакайте петното да изсъхне. Знаете, че правилото в почистването на петната гласи, че колкото по-бързо почистите дадено петно, толкова по-лесно ще стане това и толкова по-добре за вас. Е, калта е изключение. Не се опитвайте да избърсвате или попивате калта, това само ще я разнесе още повече.

2-ра стъпка

Изсмучете с прахосмукачката или изтърсете и изтупайте засъхналата кал. Колкото по-суха, толкова по-лесно ще пада.

3-та стъпка

Вземете течен препарат за пране. Първо поставете върху петното и оставете да попие за приблизително около 15 минути. Накиснете дрехата в леген с вода и препарат за пране. На всеки 3 – 5 минути отивайте да натърквате за по няколко секунди с пръсти мястото.

4-та стъпка

Ако петното все още е там, което е малко вероятно, използвайте препарат за почистване на петна. Нанесете го и нека да постои около 10 минути за да подейства и за да разтвори останалата на мястото мръсотия. Това обикновено е напълно достатъчно и ако остане петно и след това, то най-вероятно това не е само кал, а може да има и остатъци от трева или нещо друго.

5-та стъпка

Окончателно изперете дрехата с течен перилен препарат, както обикновено перете всяка друга дреха, замърсена или незамърсена.

Допълнителна информация:

Обикновено петната от кал се изпират много лесно, но все пак от един случай до друг всичко може да е различно. А и нека не забравяме, че все пак всяка материя е различна и се почиства с различна лекота. Докато някои платове трудно задържат петна и замърсители по себе си, то за други това е повече от лесно.

Какво ще ни е необходимо, за да почистим петната от кал?

На първо място повечко вода, но само тя няма да помогне. Преди да намесите водата в битката с калта. Първо ще ви трябва малко време за съхнете на дрехата, както и прахосмукачка, с която да почистите всичко възможно от повърхността на дрехата.

В най-лошия случай петното ще се премахне когато го обработите с течния перилен препарат или със сапуна (или какъвто е в случая продукта) за почистване на петна.

Sunrise паркет София