Как да се защитим от мълнии по време на буря

През последните няколко години гръмотевичните бури в България станаха твърде обичайно явление и риска от неефективна мълниезащита определено трябва да бъде минимизиран. Традиционно най-много бури има към средата и края на лятото и през есента, но е добре да знаете, че мълнии има и през другите сезони. Поради повишената опасност и все по-честото обявяване на код Жълто и код Оранжево от МВР и „Гражданска защита“ предупреждава да сме особено внимателни и да се пазим по време на гръмотевични бури.

Опасни ли са гръмотевичните бури и какъв е риска от мълнии?

Гръмотевичната буря е характерна с обилното падане на дъжд. Не е рядко той да бъде примесен и с градушка. Градушката е опасна до толкова, че може добре да ви насини. Случва хората да получават и по-сериозни травми следствие на ледените късове, които падат с доста голяма скорост. Опасността по време на гръмотевичните бури идва от мълниите. Красивото природно явление може да е фатално за човешкия живот, както и са по-нестабилните сгради.

 

Мълнията. Какво знаем за нея?

Мълнията е едно от най-атрактивните природни явления. Често използваме като синоними думите светкавица и гръмотевица. Двете думи от части описват природния феномен. Светкавица и зрителната част, а гръмотевицата е звуковият ефект на мълнията.

Мълнията е електрически заряд, които се образува в газова среда. Този заряд се образува заради разликите в електрическите заряди на облаците (и също така слоевете на атмосферата) и земята -самата повърхност и множеството предмети върху нея. Земната повърхност е с отрицателен заряд. Често физиците я оприличава на огромен кондензатор. Атмосферата има същото количество, но положителен заряд.

По време на гръмотевична буря (понякога не е нужно да има и буря) се случва така, че натрупаният отрицателен заряд в облака надхвърля определена граница. Този заряд трябва да бъде освободен. Така електрическата енергия се освобождава търсейки точка с негативен заряд. Често земята или предметите върху нея се оказват подходящи.

При движението си отрицателните заряди оформят пътечка, по който положителните заряди поемат. Така се образува силния бяло-жълт блясък, които наричаме светкавица. В момента на поява на тази искра въздухът се нажежава силно. Температурата в тази област може да достигне до 20 и 30 хиляди градуса. Следствие на тази необичайно висока температура въздуха се разширява много бързо и се чува силен тътен – гръмотевица. Тя се движи със скоростта на звука, които е с пъти по-бавен от скоростта на светлината. Ето защо първо виждаме светкавицата, а след това чуваме и гръмотевицата. По интервала между светкавицата и гръмотевицата можем да определим на какво разстояние се намира мълнията.

Познати са различни видове на мълнията. Най-често се разделят според начина, по които електричеството „пътува“: във вътрешността на облак; между два облака; между облак и земя или от земята към облак. Най-опасен за хората е облак-земя. Останалите три вида представляват опасност за летящите самолети.

Ако човек бъде директно ударен от мълния, високият електрически заряд може да причини смърт. В по-леките случай са налични силни изгаряния и парализи. Изгаряния може да има и ако човек е бил твърде близо до мястото на падане на мълнията. Светкавиците могат да повредят техниката ни. Не рядко те предизвикват и пожари. Факт е, че мълнията може да удари едно и също място няколко пъти. Малко хора знаят, но светкавица може да се появи дори и при липса на гръмотевична буря и дъжд.

 

Какво да правим при гръмотевична буря ако не искаме да пострадаме?

Ако не искате да пострадате следствие на удар от светкавица (мълния) е нужно да спазвате няколко сравнително прости правила. Особено внимателни трябва да сте по време на гръмотевична буря:

  • Тъй като гръмотевичната буря са особено характерна за лятото е много вероятно тя да ви хване докато сте на пикник или разходка сред природата. Не е добра идея да сте в близост до скали. В такъв случай трябва да сте далече от високите дървета. Добре е да намерите сух, изолиращ предмет, върху който да седнете.
  • Препоръчително е да не докосвате мократа земя с ръце. Ако мълнията е в опасна близост до вас (това се усеща по настръхването на кожата) задължително клекнете и съберете плътно ръцете към глезените си. Притиснете коленете към гърдите си, наведете главата надолу.
  • Ако сте няколко човека задължително стойте на разстояние не по-малко от 5 метра един от друг.
  • В случай, че бурята ви настигне докато сте на велосипед или мотопед веднага слезте и се отдалечете от него. Ако по време на бурята се намирате в лека кола или друго голямо МПС най-добре е да останете в него. Там е безопасно. Разбира се трябва да спрете. Ако мълния е паднала близо до вас преди тръгване проверете автомобилните гуми.
  • Бъдете колкото се може по-далече от електрическите стълбове и електропроводите. В никакъв случай не стойте в близост до метални предмети като: парапети и огради. Махнете всички метални предмети от себе си.
  • Ако гръмотевичната буря ви изненада докато се къпете в езеро, басейн, река или море възможно най-бързо излезте от водата. По възможност се отдалечете бързо. Препоръчително е да не тичате, защото така привличате мълниите.

 

У дома е най-сигурно, ако имате подходяща мълниезащита и заземителна инсталация

Ако в сградата, която се намирате няма мълниеприемници с изпреварващо действиве, гръмоотводи с правилно монтирани заземителни системи е нужно да изключите телевизора, компютъра и другите електроуреди. Трябва да затворите вратите и прозорците и да стоите далече от тях. При липса на подходяща мълниезащита е опасно да се къпете или да се миете.

За да бъде домът, офиса ви или вилата защитени от удар от мълнии е нужно да има изградени надеждни мълниеприемници и заземителни системи. Препоръчително е тези мълниезащитни системи да бъдат периодично проверявани.

Дори и при наличие на висококачествена мълниезащита – комбинация от гръмоотводи, мълниеприемници с изпреварващо действие и заземителни системи нашата сигурност е гарантирана. Въпреки това, е препоръчително да изключите вашите електроуреди, защото те могат да пострадат от радиоизлъчването, което падналите в близост мълнии имат.

Ламинат и ламиниран паркет