Как да се избавим от лошата миризма в старите мебели

Ако имате у дома стари шкафове от дърво, които вече са антика заради богатата си история и дългогодишно минало, то най-вероятно сте забелязали и един недостатък. Макар и красиви и стилни, старите дървени мебели имат способността да съхраняват с годините още нещо – миризми.

За съжаление, тези миризми много често са доста неприятни и колкото и да се опитваме, сякаш не можем да направим нищо, за да се отървем от тях. По тази причина сега искаме да ви предложим няколко много ефективни варианта, които ще ви помогнат само за ден да се избавите от неприятната миризма в старите долапи.

1. Лук

Може би ще се изненадате доста от факта, че започваме с един от най-миризливите зеленчуци – лукът. Защо пък може точно той да е полезен в справянето с лошите миризми? Интересно е да споменем, че точно онази люта миризма, която ви кара да роните сълзи докато режете лук за поредното ястие, е спасението ви от лошите миризми в шкафа.

Това са серни съединения, които ще абсорбират всяка неприятна миризма от шкафа, но трябва да им дадете време – нужни са 24 часа. Необходимо е да нарежете на половина глава лук и да я сложите в шкафа в чинийка или купичка, а след това да го затворите плътно. Недостатък според някои хора е, че лукът наистина абсорбира всичко, но сам по себе си оставя силна миризма, която може да дразни мнозина.

2. Гранули за котешка тоалетна

Това е едно от най-добрите решения, защото гранулите са сухи и не миришат. От друга страна, те са специално създадени, за да абсорбират, в това число и миризми. За целта пригответе една купичка с гранули и я поставете в набелязания шкаф.

Важно е да затворите вратата на шкафа след това, защото вашата котка може да прецени, че сте решили да преместите нейната тоалетна и когато отидете да проверите дали гранулите са си свършили работата е твърде вероятно да намерите там голяма изненада.

3. Оцет

Оцетът е много ефективен, ако миризмата не е много силна и устойчива. При по-слаби миризми, той действа безотказно. Необходимо е просто да сипете малко оцет в една купичка и да я поставите в шкафа. Освен че ще поеме миризма, той леко ще дезодорира шкафа.

4. Сода за печене

Содата за печене (сода бикарбонат) е много ефективна в поемането на миризми, но подобно на оцета, може да се окаже, че не е достатъчно ефективна със стари и натрапчиви миризми. Въпреки това, содата е доста ефикасна в редица случаи, така че си струва да опитате, а кой знае? Може пък да има отличен резултат.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com