Как да се отървем от лошите миризми у дома с естествени средства

Няма какво да се заблуждаваме – във всеки дом има места, които предизвикват неприятна миризма и създават усещане за ниска хигиена. Това не винаги е така. Просто с времето някои от предметите, които всички ние имаме в домовете си, започват да изпускат миризми, които, меко казано, не са много приятни.

Кои са тези места можем да изреждаме до без край, защото според специалистите те са повече от 150 във всеки дом. Някои от най-често спряганите са килимите, меката мебел и… домашните любимци.

Как да се отървем от лошите миризми?

Преди всичко останало трябва да започнем с най-очевидното – първо трябва да се отървете от това, което предизвиква лошата миризма и да хигиенизирате източника. Това много често се оказват стари обувки, мръсен килим, който отчаяно се нуждае от почистване и куп други подобни.

Понякога причината за миризмата са кучетата. Всички знаем онази специфична миризма, която се разпознава безпогрешно когато влезем в дом, в който има куче.

От кучето, разбира се, няма да се опитваме да се избавяме, то все пак е равноправен член на семейството, но старото му одеяло трябва да се изпере и да се поддържа чисто след това. Но нека представим няколко малки хитринки, които предизвикват изключителен ефект в борбата с лошата миризма.

1. Купа с оцет

Тук става въпрос за съвсем обикновен ябълков оцет. Поставете една купа с оцет в стаята, в която има неприятна миризма, а на сутринта ще се смаете колко чист изглежда въздуха. Това е едно от най-ефикасните естествени средства за дезодориране на всяко помещение, а за резултата са нужни няколко часа.

2. Сода за печене (сода бикарбонат).

Има си причина, поради която много хора държат кутийка със сода в хладилника и тя е, че содата поема като гъба всички неприятни миризми. Разбира се, тя е ефективна и на други места, например в шкафовете в кухнята, на дъното на кофата за боклук, както и в кутията с котешката тоалетна. Всичко мирише по-малко, когато се намеси тази проста, но толкова ефективна съставка – содата за печене.

3. Прахосмукачката върши чудеса.

Едно хубаво почистване с прахосмукачката върши чудеса, особено ако стаята не е почиствана редовно. За по-силен ефект можете да наръсите малко сода за печене по пода, а след като престои 15 – 20 минути да я изчистите с обикновена прахосмукачка. Килимът ще е като нов.

4. Стайните растения.

Това е естествен дезодорант за всеки дом. Стайните растения вдишват въглероден диоксид и издишват кислород. Те в допълнение отделят много приятен и свеж аромат, който ще изпълни стаята с аромат на чиста и свежа дива природа, а стаята ще се зареди с положителна енергия.

5. Проветрявайте всеки ден.

Много жилища миришат лошо не за друго, а просто защото хората избягват да ги проветряват често. Проветрявайте поне 5 минути на ден стаята, за да може да влезе вътре малко свеж въздух. Това ще ви помогне не малко в борбата с неприятните миризми.

Sunrise паркет София