Как да се справим с ледените висулки

Ледените висулки са сериозен проблем през зимния сезон в почти всички райони на страната. Въпреки това, не е толкова трудно да се справим с тях, колкото може би си мислите. Ето как да решим проблема.

Ледени натрупвания и ледени висулки започват да се формират, когато снегът се топи и се стича по покрива, след което отново замръзва в близост до ръба. Това се случва когато плочите или керемидите, които покриват покрива се затоплят над нулата под влияние на слънчевите лъчи, но на ръба температурата е по-ниска и стичащата се вода отново кристализира там.

Това е нормално явление дори и в много студено време, тъй като таваните на сградите нормално отдават доста топлина от отоплението във вътрешността на постройката. Въпреки че външната температура е под нулата, снегът в този случай се топи върху затоплена част на покрива.

Когато водата достигне ръба на покрива, тя замръзва там, създавайки назъбен гребен от висулки. Този гребен може да расте, вкарвайки в капан все повече и повече вода, превръщайки се в голяма опасност. За да бъдат избегнати рискови моменти с висулките, добре е да поддържате тавана студен. Как да го направите?

  1. Затворете пролуките към тавана

Доказано е, че голяма част от топлината в помещенията поема към тавана чрез пролуки, отвори и пукнатини в тавана. Ако запушите всички възможни места, от които преминава топлия въздух, то вие на половина вече сте решили проблема с претоплянето на покрива.

Можете да използвате ефективни методи на уплътнение, например пяна или силикон. Потенциални места, от които топлината достига тавана са комини, водопроводи, тръби и други. Не забравяйте да вземете предпазни мерки, ако решите да уплътнявате пукнатините по тавана. Носете предпазна маска, дълги ръкави, ръкавици и дълги панталони за да защитите кожата си от кожни раздразнения.

Бонус: Чрез спирането на изтичането на топъл въздух, вие ще спестите енергия и намаляване на сметките си за отопление.

  1. Подменете таванната изолация

Без значение от какви материали е изолацията на вашия таван, най-вероятно с годините тя е поостаряла, особено ако живеете в по-стара сграда. Подновяването на изолацията на тавана ще подпомогне това вашия дом да бъде по-добре поддържан и да задържа топлината вътре, а не да я изпуска към покрива и от там ще намали риска от поява на висулки.

  1. Погрижете се за вентилацията на тавана

Таванските помещения не трябва да са много топли, защото именно те се намират под покрива и точно те го затоплят, предизвиквайки обилно снеготопене. Това може да се избегне като се поддържа приток на свеж въздух на тавана посредством отдушник или друга вентилационна система, която да поддържа помещението хладно.

В допълнение:

– Някои видове покривни са трудни за поставяне на отдушник, особено покриви с наклонени тавани и покриви с покривни прозорци, плосък покрив с капандури и ниски скатни покриви. В такъв случай може да се наложи да разчитате на други стратегии.

Внимание!

Качването на покрива може да бъде опасно, така че бъдете изключително предпазливи и вземете всички необходими мерки за безопасност.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com