Как да се справим с праха у дома

Основните източници на прах са мъртвите клетки, които падат от кожата на хората и влакната на текстилните материали, като например облекла, мебели, пердета и килими. Тъй като няма как да прогоните децата и съпруга си в мазата и да заживеете свободен от прах живот, вие всъщност не можете да спрете основните източници на прах у вас.

По-скоро трябва да се използват някои по-добри техники в почистването и да се концентрирате както на местата, където той се натрупва, така и върху нещата, от които се разпространява.

Ето на кратко какви са основите:

Чистете всички килими всяка седмица и изтърсвайте веднъж седмично чергите. Големите килими, които покриват пода на цялата стая, са колектор за прах от висока класа и го изпускат във въздуха всеки път, когато ходите по него.

Този тип прах е почти невъзможно да се почисти напълно. Прахосмукачката помага до някъде, но това е като да се опитваш да скъсаш всички листа в гората. По-лесно е да изтупате килима или да го занесете на химическо чистене.

Общо взето, прахосмукачката няма да премахне праха от килима, но за това пък ще намали обема ѝ. И това ще доведе и до намаляване на пясъчни частици. Редовно почиствайте меките мебели от сорта на възглавнички. Подобно на килимите, те създават, събират и бълват прах във въздуха всеки път когато седнете върху тях.

Чистете спалнята най-често, тъй като най-вероятно прекарвате повече време там, отколкото във всяка друга стая в къщата. Люспи от мъртва кожа се събират по спалното бельо и допринасят за трупането на прах. Редовното пране ще ви помогне да отмиете праха от спалното бельо. Ако страдате от алергии, редно е да обърнете специално внимание на спалнята си.

Друг сериозен източник на прах са дрешниците. Дрехите постоянно изпускат нишки и всеки път, когато отваряте и затваряте вратата и вадите дрехи и обувки, турбуленцията създава облак от прах във въздуха, който остава невидим за вас. За това, когато чистите, не забравяйте и дрешника (килера).

Най-очевидните места, където се събира най-много прах, са под леглата и под мебелите, както и зад печката и зад хладилника. Вярно е, че прахът се трупа обилно в тези райони извън полезрението ви, но когато вече се е “уредил” там, то обикновено седи там и не ви обезпокоява повече.

Въпреки, че си струва да се почистват периодично, тези места няма да допринесат с много прах към цялостната среда във вашия дом. Все пак, ако имате алергии, почиствайте тези места редовно, защото акарите могат да се развъдят там и да се разпространят в целия ви дом.

Как да се справим с праха у дома
4.2 (84.15%) 53 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com