Как да си засадим кленово дърво, по-известно като явор

Есента е идеалното време от годината, ако искате да си засадите кленово дърво (или разбира се, друг дърво). Хладното време на есента дава на младите дървесни корени шанс да растат, да се развиват и да се установи растението удобно на новото място, без в същото време да е подложено на стреса да се развива, раззеленява и да създава нови листа или плодове.

Не се изненадвайте, когато разберете, че ще трябва да почакате цял сезон, за да видите значителен ръст. В действителност, при овощните дървета има една хитрост – добра идея е да отстраните всички плодове на растението, за да не го измъчвате и за да може то да се концентрира изцяло в своето развитие и растеж.

Като начало техниките за засаждане са еднакви за всички дървета. Рохка и добре дренирана почва, в която водата да попива, а не да образува локви е идеалното начало. Изберете слънчево място за да получи дървото нужната слънчева светлина. Помислете дали с израстването ще има нещо, което да пречи – електрически стълбове, постройка, други дървета. Мястото трябва да се избере внимателно за да няма проблеми по-късно.

Когато започнете да садите дървото, първо изкопайте една дупка и я напълнете цялата с вода. Отидете да изпиете чаша кафе, а след това се върнете да проверите дали има вода в дупката. Ако все още има, това е знак, че почвата е много спластена и не се оттича добре, а това може да убие новозасаденото растение.

За да не навредите на растението в такъв случай, можете да засадите само ⅔ от кореновата топка, а останалата ⅓ да затрупате с гнили листа, суха трева, малко пръст и буквално с всякаква друга подобна маса, която сте намерили в двора си и която може да се използва за дозатрупване на корените. Така растението ще има малко въздух в горната част и няма да се удави при първия пороен и продължителен дъжд.

Когато купите дръвчета внимавайте как го пренасяте до вас. Не го слагайте натъпкано в багажника, за да не повредите нежните корени. Освен това при засаждане разровете леко пръстта по стените на дупката с вашата лопата. Това ще помогне на коренчетата да си намерят място по-лесно.

При купуването корените на някои дървета са увити в специална тъкан, по която има многобройни дупки. Ако и вашето дърво е поставено в подобна специална торбичка, можете да го пуснете в приготвената му дупка, без да го разопаковате от пакета.

Тези тъкани имат сито за провеждане на корените. Ако е в друг тип торбичка или саксия обаче, за дървото е много важно да бъде извадено от там. За целта, ако е в саксия, може да се наложи да я счупите за да не повредите топката с корена.

Докато засаждате дървото го придържайте да стои изправено. Натъпчете почвата надолу докато запълните дупката, като отново внимавате много с корените. Запълнете част от дупката с пръст, след това полейте обилно с вода, за да може да се освободи въздуха от почвата.

След това допълнете дупката с мулч и ако почвата е бедна – обогатете я. Това обаче не включва торене. Торенето можете да оставите за следващата пролет и да го повтаряте след това веднъж в годината. Следете внимателно за препоръчителните количества тор и с колко вода трябва да се разтвори и не забравяйте, че за растението може да е много вредно, ако прекалявате с нея.

Как да си засадим кленово дърво, по-известно като явор
4.2 (83.33%) 48 глас[а]

Магазин за ламинат в София