Как да си направим млечен сапун у дома

Правенето на домашен сапун е малко по-трудно от това да си приготвите домашен шампоан или балсам за коса, но повярвайте – усилието наистина си заслужава! Ако не сте правили домашен сапун до сега, тогава може да изглежда като трудно начинание, но с времето ще свикнете.

Какво ни е необходимо като съставка в приготвянето на сапуна?

Кокосово масло – 354 милилитра;

Зехтин – 443 милилитра;

Друго масло (може свинска мас или палмово масло) – 384 милилитра;

Мляко – 384 милилитра;

Натриев хидроксид (сода каустик) – 177 милилитра;

Етерично масло по избор;

Добавки като листенца от лавандула и други подобни;

Как да приготвим сапуна?

1. Ден преди да започнете подготовката на сапуна трябва да замразите млякото. Не е достатъчно да го охладите, трябва да се замрази. Замразете точно необходимото количество – 384 грама.

2. След това вземете голяма купа от стъкло или неръждаема стомана. Избягвайте пластмасовите материи, защото те абсорбират миризми. Поставете тази купа в още по-голяма купа или в мивката. Напълнете външната купа (или мивката) със студена вода до средата. Във вътрешната купа поставете замразените парчета мляко.

3. Много бавно и внимателно добавете натриевия хидроксид (сода каустик) и мачкайте с млякото. Може да използвате стоманена бъркалка като тези, с които се мачка пюре от картофи. Постепенно продължете да добавяте содата докато не я поставите изцяло в купата.

Вероятно сместа няма да стане много гореща, дори няма да стане много топла. Но това всъщност не е и необходимо. Ако леда във външната купа се стопи, сложете нов. Нужно е да се поддържа ниска температура. Млякото може да стане оранжево и дори светло кафяво. Това е нормално.

Ако обаче млякото стане тъмно кафяво, това означава, че ще трябва да започнете от начало. Това означава, че млякото е обгоряло. Захарите, които се съдържат в млякото са много чувствителни и трябва да поддържате много ниска температура за да го предпазите от загаряне.

Ако усетите миризма на амоняк, това е нормално. просто продължете с подготовката. При втвърдяването тази миризма ще изчезне.

4. Когато сместа вече е готова, дръжте я в купата с лед докато приготвите маслата. Смесете маслата и ги загрейте до температура между 43 и 51 градуса.

5. Когато маслата са смесени и затоплени, бавно сипете сместа от сода каустик и мляко в тях. Бъркайте с дълга пръчка или лъжица около 5 минути докато се сгъсти. Тогава идва време за етеричните масла. В този момент можете да добавите всичко, което сте решили за да има вашият сапун естетичен и интересен вид.

Сега е момента да поставите сапуна в избраните от вас формички. Изчакайте 24 часа, може и повече, след което извадете сапуна от формичките (калъпи, матрици). След това го оставете някъде 3 – 4 седмици, като не забравяте да го обръщате за да се изложат всички страни равномерно на въздух.

Можете да тествате неговото pH с лентички за да се уверите, че всичко е както трябва. Препоръчителното ниво на pH е около 8 до 10. Важно е да се отбележи, че ако сапуна се използва преждевременно, това може да навреди на кожата, така че не прибързвайте.

Ламиниран паркет