Как да си направим овлажнител за ръце у дома

Ако кожата на ръцете ви е суха, тогава е необходимо да използвате овлажнител, който да я направи мека, гъвкава и еластична. Обикновено кожата се изсушава през зимните месеци или когато правите някакъв ремонт и се стараете все пак да поддържате добри нива на хигиена.

Като цяло обаче, честото миене не е много полезно за вашите ръце. Преди да овлажнявате ръцете си обаче, погрижете се да бъдат идеално чисти. Измийте ги хубаво, защото не бива да остава мръсотия нито по дланите, нито върху горната част от ръката, нито по китките.

След като сте почистили ръцете добре капнете няколко капки етерично масло. Много подходящо е да изберете такова от гроздови семена, защото то е много лесно за абсорбиране от кожата. Важно е да нанесете маслото върху ръцете докато са още влажни, така че да може мазнината да попие много бързо и лесно в кожата.

За да запазите кожата си овлажнена с естествени средства, бихте могли да използвате течен зеленчуков глицерин или гел от алое вера. И двете съставки ще ви помогнат да се привлича и абсорбира повече влага в кожата на ръцете. Всъщност тези съставки ще помогнат на кожата ви дори да абсорбира влага от въздуха, което е много добра възможност.

Какво е нужно за да си направим свой овлажнител?

  • 1 чаена лъжичка гел от алое вера;
  • 1 чаена лъжичка вода;
  • няколко капки етерично масло (например лавандула);

Смесете тези съставки и капнете няколко капки върху ръцете си. Втрийте добре в кожата. Не се безпокойте за няколкото капки етерично масло, които добавихте преди малко върху кожата си – всичко ще попие много бързо. Първоначално може да ви се стори малко лепкаво, но това е временно. Скоро всичко ще попие и няма да остане и следа.

Запазете влагата

Веднъж след като сте овлажнили кожата си, трябва да задържите влагата в нея и да не и позволявате да се изпари. Използвайте мехлем от пчелен восък и кокосово масло. Той се приготвя като се смесят пчелният восък (може да е и настърган) и кокосовото масло.

Восъкът се настъргва ако е на блокчета. Разтопете восъка и кокосовото масло в тенджерка с двойно дъно на средно силен огън. Може да използвате също и микровълнова, но не забравяйте, че за там металният съд не може да се използва. Когато сте приготвили сместа, поставете я в буркан и оставете да се охлади.

Когато е вече охладен, балсамът вече може да се използва. Просто трябва да вземете малко от сместа и да намажете ръцете си. Понякога става така, че сместа е твърде корава и не може да се използва като крем. Ако това се случи, просто я разтопете отново и добавете допълнително количество кокосово масло.

Ефектът от този продукт е много силен. Когато овлажните кожата си можете да задържите влагата в нея с помощта на този балсам (или мехлем). Но запомнете едно – не използвайте тази смес повече от два пъти в седмицата, защото това може да нарани кожата и да я направи още по-суха вместо да помогне!

Как да си направим овлажнител за ръце у дома
4.2 (83.18%) 44 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет