Как да си направим сапун за коса у дома

Ако искате да си направите домашен сапун за коса с изцяло естествени и благоуханни съставки, тук ще можете да научите как да направите това. Домашният сапун за миене на коса ще ви подари красота, чистота и блясък, стига да му отделите малко време за приготвянето.

Разбира се, в супермаркетите и големите търговски вериги можете да откриете всичко, но домашно приготвеният продукт няма равен на себе си по отношение на своите качества. Нека видим как да го сътворим само с няколко прости съставки:

Какви съставки са необходими за домашния сапун за коса?

 • Кокосово масло – около 300 грама;
 • Зехтин – – около 300 грама;
 • Рициново масло – около 90 грама;
 • Масло от жожоба – около 90 грама;
 • Масло от ший – около 60 грама;
 • Масло от какао – около 60 грама;
 • Восък (пчелен) – около 30 грама;
 • 120 грама вода;
 • 180 грама кокосово мляко;
 • 120 сода каустик;
 • 15 грама етерично масло от розмарин и 15 грама от мента (или 30 грама по ваш избор);

Как се приготвя?

1. Поставете твърдите мазнини (какаовото масло, кокосовото и това от ший) и восъка в тиган и слабо загрейте на котлона (задължително на слаб огън!);

2. Сипете размекнатите масла в една тенджера и я оставете на много слаб огън;

3. Междувременно, в добре проветриво помещение и докато носите предпазни ръкавици и очила сипете содата каустик в смес от кокосово мляко и вода в стъклена купа, а след това разбъркайте. Не вдишвайте изпаренията! Не пипайте купата, защото ще стане гореща. Оставете да се охлади за 5 – 10 минути преди да продължите към следващата стъпка.

4. След добавете содата към тенджерата като внимавате да не разсипвате или да не пръскате и внимателно разбъркайте.

5. С помощта на бъркалка от блендер започнете да бъркате много внимателно. Целта е да се достигне текстура на пудинг. Отнема около 3 минути.

6. Покрийте и оставете сместа да се готви около 1 час на слаб огън. По време на процеса маслата ще се надигнат от страни като вълни и след това ще се смесват отново с текстурата.

7. След близо час сместа трябва да е започнала да изглежда като полупрозрачен вазелин. Счита се, че може да се провери дали сапуна е готов като се постави една капчица от сместа между пръстите за да се провери дали има усещане за восък. Ако сместа е готова можете да махнете от огъня и да добавите етеричните масла.

8. Изсипете във форма, например в кашонче, а след това оставете да се втвърдява 24 часа.

9. След като е престоял 24 часа, махнете втвърдения сапун от кашончето или кутията (не бива да е стоял покрит от горе!) и го нарежете на удобни за вас форми.

10. Отавете сапуните върху някакъв поднос на място с добра въздушна циркулация да постоят там. Така ще се втвърдят още повече и ще изсъхнат. Добре е да ги забравите за няколко седмици за да се получи хубав сапун.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com