Как да сме по-ефикасни с прахосмукачката

Както всички ние знаем, почистването с прахосмукачка не е спорт и не е нужно да се покриват нормативи. Ако нямате няколко свободни минути, в които да почистите внимателно дадено помещение, най-добре би било просто да оставите тази работа за някой друг път, в който ще разполагате с повече време и ще работите по-старателно.

Защото, така да се каже, в чистенето с прахосмукачка не е важно да приключите колкото се може по-бързо, а просто да отделите малко внимание на стаята и да се концентрирате, както всъщност е с всяка друга дейност.

Най-доброто почистване с прахосмукачка се получава с плавни и внимателни движения, без да се бърза, но и без да тъпчете цял ден на едно място. Добре е да правите по три движения напред и по три на зад с четката, за да има резултат от работата ви.

Ако бързате прекалено много песъчинки, дребни мъхчета и всякакви други боклучета няма да успеят да попаднат под засмукващата сила на прахосмукачката и ще си останат на старото място.

Друга уловка е, че при бързото почистване човек се изморява много по-бързо, от колкото ако почиства бавно. В края на процеса, ако твърде много сте бързали и не сте имали търпение, ще усетите преумора и изтощение, докато при бавното почистване ще се радвате на страхотни резултати и без да сте изгорили много енергия. Преценете само – струва ли си за няколко минути да изгорите енергия, с която можете да свършите и куп други неща?

А колко време е необходимо за почистването на една средно голяма стая у дома?

Най-общо казано, между 5 и 10 минути е един съвсем нормален отрязък от време за идеалното почистване на една стандартно голяма стая, например спалня. Разбира се, това го казваме с уговорката, че всичко е относително – всичко подови настилки са различни, а и няма две стаи, които да са еднакво замърсени.

За да сте сигурни, че това време ще е достатъчно за прилично и задоволително почистване, но без в същото време да се амортизирате от търкане, бъдете не бързи, а по-скоро методични и следвайте някаква система и ред.

Какво означава да следвам система в почистването?

Това е нещо много просто. Изисква се единствено да карате подред и да се стараете движенията да следват някаква симетрия. Започнете чистенето от някой ъгъл, където пространството е по-ограничено.

Препоръчително е винаги да избирате този, който се намира в най-отдалечения край на стаята от вратата. След това започнете бавно да се приближавате към вратата, като разбира се внимавате да не счупите нещо зад гърба си. Когато стигнете до вратата я отворете и приключете със стаята като излезете в коридора до вратата на помещението.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com