Как да сме по-успешни в почистването на петна

Премахването на петна е доста сложна процедура като цяло. Винаги трябва да се мисли каква е материята, какъв цвят е, какво е причинило петното, преди колко време се е случило това и куп други подобни неща, които всеки опитен домакин или домакиня постепенно научава с времето.

Всяко петно си има особености и слаби места и с времето някак неусетно се научаваме как да се справяме с тези неща. Ето няколко полезни съвета, които трябва да знаем при почистването на петна:

  1. Действайте винаги колкото е възможно по-бързо. Така петното има най-малки шансове за успех, а вие най-вероятно ще спечелите битката срещу него. Освен това, ако действате бързо вероятността да забравите какво е причинило замърсяването на практика изчезва, защото събитието ще е било съвсем скоро.
  1. Винаги следвайте упътванията по опаковките на почистващите препарати. Никога не ги пренебрегвайте. Внимавайте и с указанията по етикетите на дрехите. Ако повредите дрехата с неправилно третиране на петното, няма да има никакво значение дали петното е изчезнало или не.
  1. Повечето препарати за почистване на петна са много силни, така че е препоръчително винаги да почиствате мястото много внимателно и да тествате препарата първо на малка част от повърхността му. Не прилагайте на други места ако забележите обезцветявания и други подобни.
  1. Запомнете, че при почистване на лекета е важно винаги да третирате петната от вътрешната страна на дрехата, така че петното да си замине от посоката, от която е дошло, а не да трябва да премине целия път през плата, за да излезе от другата страна. Звучи малко странно, но ако пробвате ще се уверите, че действа.
  1. Ако сте ползвали продукт за сухо почистване запомнете – никога не поставяйте дрехата в перална машина, защото това носи риск! Ако сте ползвали препарат за сухо почистване изплакнете изключително добре с вода, а след това изсушете на въздух.
  1. Никога не смесвайте едновременно препарати за почистване на петна. Това може да предизвика токсични изпарения, които са много опасни за здравето, а резултатът да бъде доста съмнителен.
  1. Запомнете, че препаратите за почистване на петна са силни и понякога могат да са опасни, така че ако използвате такъв препарат за почистване на дадено петно винаги след това трябва много старателно да изплаквате с вода – много повече, от колкото ако сте ползвали обикновен препарат.
  1. За съжаление, някои петна не могат да бъдат премахнати по никакъв начин без това да промени цвета или дори самата материя на дрехата. Тези случаи са загубена кауза, но за щастие такива петна са рядкост. И все пак с някои дрехи трябва да се примирим, че няма да можем да ги почистим. Тогава единствената надежда може да е химическото чистене, но и то не винаги помага.
Масивен паркет София