Как да спестим електроенергия у дома

Цените на електроенергията постоянно нарастват, а сметките които получаваме са все по-грозна гледка и завземат все по-голяма част от семейния бюджет на хората в развитите страни. Тук предлагаме няколко прости съвета, които биха могли да намалят разходите ви за електроенергия с до 40%, което на сегашните цени си е една доста солидна сума всеки месец. Вижте как:

  1. Изберете енергоспестяваща крушка. Цената и наистина е по-висока, но имат много голяма трайност и могат да работят без нужда от подмяна за дълги периоди от време, например 10 000 часа. Първоначално се изисква малко по-голяма инвестиция, но пък няма да купувате нови крушки всеки месец. От тук ще спестите не малко пари. Освен това, енергоспестяващите крушки, знаете, са много по-икономични и хабят значително по-малко електроенергия.
  1. Монтирайте сензор, който да изключва осветлението когато напуснете стаята и да го включва когато сте вътре. Може да ви се струва безсмислено, но е често срещана практика в страни като САЩ, където в един дом могат да се спестят по 100$ на година само благодарение на това. Представете си колко добре може да се отрази на бюджета ви това тук, в България!
  1. Купувайте само енергоспестяваща техника. Така малко по малко всичко във вашия дом ще се обнови с нови, по-икономични уреди, които ще харчат много по-малко енергия ежедневно. Счита се, че ако използвате такива уреди у дома можете да намалите сметките си за година с около 100 – 200 лева според това колко електроенергия харчите. Грубо сметнато, това си е една месечна сметка.
  1. Ако използвате климатика често, има нещо, което също може да ви спести не малко пари. Това е честата поддръжка и редовното смазване и почистване. Така вашият климатик ще работи много по-леко и икономично и в края на годината ще спести не малка сума от семейния ви бюджет, особено ако го използвате през всички сезони.
  1. Знаете ли, че според американски специалисти домакинствата, които изключват от контакта своите уреди когато не ги използват спестяват всяка година по приблизително 100$. А какъв ли би бил резултатът в страна като България, където електроенргията е дори по-скъпа от тази в САЩ? Представете си колко разходи можете да спестите така! Някои специалисти дори твърдят, че ние, съвременните хора, харчим 75% от електроенергията в ежедневието когато уредите са изключени! И не се притеснявайте, че ще загубите настройките си на телевизора или на компютъра – това няма да се случи.
  1. Можете да поставяте на много уреди таймер, за да определяте от кога до кога да работят. Така например можете да оставите бойлера или радиатора на нощна тарифа или пък да се включват и спират на определено време вместо да прегряват помещението.
Обзавеждане, паркет и интериор