Как да създадем прекрасна градина в 7 стъпки

Създаването на привлекателна цветна леха във вашия двор е много по-просто начинание, от колкото можете да си представите. Можете да го постигнете само в няколко прости стъпки, следвайки тези инструкции. С малка подготовка на мястото и почвата, вие ще можете да отглеждате каквито си пожелаете цветя, плодове и зеленчуци.

Ако просто нахвърляте каквито ви попаднат семена без да сте подготвили мястото обаче, има голям риск или да не поникне нищо, или да порасне това от растенията, което е най-устойчиво и не се влияе особено от условията на околната среда. Какво ще стане с останалите семена? Ако няма подходящи условия, те най-вероятно няма да се покажат.

Така че може би, за да избегнете този неприятен резултат (или липса на резултат) може би ще искате да започнете градина по правилния начин, с планиране и тестване на почвата. Така ще създадете идеални условия за растенията, които изберете. Тук ще ви покажем как да започнете градината от нищото, без значение от размера и. Всичко това изисква най-основните градински инструменти.

  1. Слънчева светлина

За да имате хубава градина е много важно да отделите нужното внимание на слънчевата светлина. Много растения, особено зеленчуците, се нуждаят от възможно най-много слънце от рано сутринта до колкото е възможно по-късно след обяд.

Ако градината ви не е много слънчева, важно е още от самото начало да вземете мерки като изберете по-малки слънцелюбиви растения и избягвате тези, които имат нужда от най-много светлина. Ако пък градината ви е по-голяма, можете да изберете мястото според нуждите на растенията. Имайте предвид, че различните цветя имат различни нужди – едни обичат повече сянка и влага, а други повече слънце и суша.

  1. Маркирайте цветната леха

Маркирайте цветната леха и се уверете, че сте доволни от оформлението преди да започнете да копаете. Използвайте градински маркуч или боя за отбелязване на периметъра на лехата. Така ще знаете предварително каква ще е формата.

Избягвайте създаването на заострени ъгли, защото така ще стане по-трудно да се коси около лехата. Освен това меките извивки ще направят лехата по-естествена и хармонична. И направете размера не много голям. Ако ви хареса резултата, винаги можете да я увеличите още.

След като изберете формата не започвайте веднага. Първо се уверете, че и на следващия ден отново ще ви харесва и чак тогава се залавяйте за работа.

  1. Изследване на почвата

Ако разполагате с тази възможност, изследвайте почвата за да установите какво и липсва. Така ще знаете как да я подготвите за растенията, които желаете да отглеждате. Наистина звучи прекалено, но ще направите голямо добро на своята цветна леха.

  1. Изрежете ръба

Изкопайте формата на лехата така, все едно ще поставяте тръба. Така ще е по-лесно за вас да следвате контурите на това, което вече сте оформили първоначално. Не правете канала много дълбок, просто колкото да ви е по-лесно да работите. Няколко сантиметра би трябвало да са достатъчни. Така ще можете да обработвате спокойно почвата във вътрешността на очертанията и няма да се страхувате, че ще ги прескочите.

5. Бордюр

Оформете бордюр от подходящи плочки или камъни на вашата нова леха. Това ще направи градината много по-красива, от колкото би била иначе. Освен това ще предпази лехата ви от разпространяването на тревата от градината към нея. За да се предпази лехата от напиращата от страни трева, добре е да отделите поне една педя, а най-добре малко повече.

  1. Наторете почвата

Най-добре е да купите гранулирана тор, която постепенно ще се разтваря и ще подхранва растенията продължително време. Ако сте направили анализ на почвата, то тогава ще знаете какво и липсва и ще можете да купите точно това, което е необходимо. Наторявайте внимателно и равномерно цялото пространство.

  1. Подобряване на почвата

Мястото трябва да се обработи много добре. Почвата трябва да е рохка, да пропуска въздух и влага в дълбочина. Добавяне на органични вещества, като компост, тор или торфен мъх увеличава отводняването в глинестите почви и за задържането на вода в песъчливи почви.

Това прави почвата по-пропусклива, което насърчава растежа на корените и привлича организми, които оставят хранителни вещества в почвата. При органичното наторяване няма добро или лошо решение, така че купувайте каквото е най-евтино във вашия район.

Ламинат и ламиниран паркет