Как да съкратим дължината на хоризонтални прозоречни щори

Когато са твърде дълги и несъответстващи на размерите на прозореца, хоризонтални щори от тип венециански не само, че изглеждат грозно и неестетично в стаята, създавайки някак дрипав и провиснал вид (все едно котката цял ден се е катерила по тях), но и представляват риск за децата, особено за по-малките (ако разбира се в жилището ви има такива.

За щастие, тяхното скъсяване е изключително лесно и елементарно. Може да бъде извършено от всеки и на практика не се изискват никакви специални умения от ваша страна. Единствените инструменти, които са ви нужни за извършване на интервенцията са ножица и отвертка.

Преди за започнете работа по скъсяването трябва да премахнете накрайниците от най-долната релса на щорите. Не изхвърляйте накрайниците, а ги заделете на страна за да можете да ги използвате малко по-късно отново.

Ако въженцето за вдигане на щората е прокарано през накрайниците, отрежете го в близост до накрайника. Ако кордата за дърпане е завързана във вътрешността на най-долната релса, отрежете кордата точно над въпросната релса, за да я освободите. След като сте отрязали кордата, издърпайте внимателно най-долната релса и я оставете на страна.

Хоризонталните летви на щорите, които висят неогледно под перваза са не само много грозни, но и представляват риск от задушаване за по-малките деца, които обичат да се пъхат на всякъде. Скъсяването на щорите до правилната дължина ще направи вашия дом едно много по-сигурно и безопасно място.

При отстраняването на най-долната релса на щорите, вие ще видите, че не е трудно да отстраните толкова летви (релси), колкото ви е нужно. След като достигнете желаната от вас дължина по същия начин можете да върнете най-долната летва обратно, да поставите накрайниците и да видите колко различно би изглеждало всичко сега във вашия дом. И по-безопасно, разбира се!

Самото премахване на релсите една след друга не е трудно. Още при първото вглеждане ще видите как и на какъв принцип са усукани въженцата, които държат всяка следваща летва на вашите щори. На практика ще се уверите, че повечето щори, колкото и оригинални да ви изглеждат, работят на един и същи принцип.

След като приключите ще се чудите кое ви се е струвало сложно преди това. Изисква се само малко внимание и разбира се (както вече споменахме) ножица и отвертка. И нищо друго освен желание и ентусиазъм, за да се впуснете в това малко реновиращо дома ви приключение. След като приключите ще видите колко по-добре изглежда всичко и ще сте придобили още едно ново умение, което може отново да ви бъде полезно в бъдеще.

Как да съкратим дължината на хоризонтални прозоречни щори
4.1 (82%) 50 глас[а]

Магазин за ламинат в София