Как да храним котката правилно

Ако имате котка у дома, най-вероятно няма да се изненадате от факта, че те са едни от най-лакомите животни. Обичат да се хранят много по-често, от колкото имат нужда, което може лесно да доведе до наднормено тегло.

Още повече, че котките не си падат по интензивната двигателна активност. Дълга дрямка, лека закуска, протягане, а след това? Отново е време за дрямка. Ето защо е много важно да знаем как да храним котката правилно. По отношение на храната котките са доста претенциозни.

При прехранване, както споменахме, съществува голям риск от това да напълнеят прекалено, но от друга страна твърде слабите котки пък повече боледуват.

Това колко често храните вашата котка също може да се съобрази с това колко време имате на разположение и какъв е графикът ви. Сутрините ви могат да са твърде натоварени – бързате да заведете децата на училище, а вие се притеснявате да не закъснеете за работа.

По тази причина храненето на котката може да е много по-лесно вече, когато графикът вече се е разтоварил и сте много по-спокойни. Ако пък сте от ранобудните, които стават преди всички останали, бихте могли да храните котката сутрин преди всички други да са станали.

Важното е да създадете график, който пасва и на вас и на котката ви, а след това просто да го спазвате. Важно е котката да свикне да се храни по едно и също време.

Ако обаче в домакинството има повече от една котка, тогава нещата се усложняват. Много е възможно да приготвите за всички котки, а после една от тях да се забави за вечеря и другата “случайно” да изяде това, което не и се полага. По тази причина е добре да храните котките в различни стаи, освен ако не искате едната да става все по-дебела, а другата да залинее от недохранване.

Ако имате твърде затлъстяла котка, важно е да намалите приема на калории. Котката трябва да изразходва повече, от колкото приема. Обикновено това работи добре, но все пак не се поддавайте на техните мили очички. Тяхната цел е да ви подмамят и да ги нахраните, но те не осъзнават, че това може да им навреди.

Много собственици на котки не знаят как да хранят котката – с консерви или със сухи гранулирани храни. Сухите гранулирани храни могат да са добра идея, но при тях е много важно да предоставите на котката постоянен достъп до свежа прясно налята вода, защото тези храни ще я карат да ожаднява твърде често. от друга страна и консервите си имат своите предимства.

Ако имате възможност, най-добре е да редувате различни храни за котки, защото разнообразието е най-добрият избор.

И за последно – не прекалявайте с големината на порциите. Най-добре би било да предложите на котката едно хранене сутрин и едно вечер с порции в разумни количества.

Как да храним котката правилно
4.3 (85.37%) 41 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения