Как домашният мухъл се отразява на здравето ни

Освен да повреди къщата ви, мухълът може да доведе до тежки здравословни проблеми. Много хора признават, че макар и да са сред мухъл в голяма част от деня, те не усещат да им влияе на здравословното състояние по никакъв начин.

Факт е, че наистина много хора сякаш остават неподатливи на влиянието на мухъла. За съжаление обаче, не всички са така. Предполага се, че около 10 на 100 от всички хора са силно податливи на алергии към плесени. Това, което основно вреди на здравето и причинява алергични реакции, са репродуктивните спори на плесените.

Самите спори са толкова миниатюрни и леки, че на практика преди да паднат върху някаква повърхност те са в състояние да останат във въздуха в продължение на часове. Това означава, че за хората е много лесно да ги вдишат в ежедневна среда.

Дори и при най-слабото и незначително излагане на плесени и спори, чувствителните към мухъл хора могат да изпитват главоболие, течащ нос, кожни обриви, гадене, проблеми със синусите, загуба на паметта и кашлица. Те могат да се чувстват апатични за дълги периоди от време. С една дума, те се чувстват така, сякаш постоянно имат някакъв вечен случай на грип, който никога не минава.

Новородените, възрастните, болните и тези с увредена имунна система могат да бъдат засегнати сериозно, дори фатално от плесените. Бебетата и малките деца, които обичат да пълзи наоколо по евентуално мухлясали килими и да слагат мухлясали предмети в устата си, също са твърде силно уязвими към вредите от мухъла, който може да им причини редица заболявания.

Свръхчувствителните хората често стигат до крайности, за да отърват своите къщи от материалите, които биха могли да таят плесени или спори от тях. Те са готови да заменят меки, текстурирани материали с гладки, твърди повърхности, които са по-лесни за поддържане и почистване и е по-малко вероятно да станат капан за мухъла и да задържат влага. Такива хора често заменят завесите с метални щори и креслата със столове от ковано желязо.

Ако се нанасяте в нов дом и искате още от самото начало да се защитите от тази напаст, най-добре е да инвестирате в добра вентиалционна система и да поддържате жилището възможно най-проветрено и осветено.

В интерес на истината, повечето от нас попадат някъде по средата между двете крайности на пълната непобедимост от страна на плесените и супер-чувствителност към мухъла и неговите спори. Но дори и „нормалните“ хора ще реагират на изключително високи концентрации на мухъл и спори и в това няма съмнение.

Как домашният мухъл се отразява на здравето ни
4.3 (85.12%) 43 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет