Климатици – основни термини

Какво трябва да знаем, преди да изберем климатици?

Като за начало трябва да решим, в зависимост от нуждите ни, дали търсим сплит (с едно външно и едно вътрешно) или мулти-сплит (с едно външно и няколко вътрешни тела) система. Имаме избор и между инверторен и конвенционален климатик.

При първият оборотите на компресора се увеличават плавно, което намалява разхода на ел. енергия, тъй като близо до зададената от нас температура оборотите се понижават. При конвенционалния климатик оборотите на компресора, независимо дали включва, или изключва, са постоянни.

Важно е да определим и оптималната за нас мощност, с оглед на кубатурата, за която ще ползваме климатика. Ако е прекалено голям, това води до често включване и изключване, което му скъсява живота. А ако е по-малък от необходимото, няма да може да отоплява или охлажда достатъчно.

Така наречените „9-ки”, „12-ки”и т. н., са цифрите, определящи мощността на климатика. В продуктовите листи се отбелязва като 9000BTU, 12000BTU…Това е британска топлинна мярка, и 1BTU=0,293W. Желателно е климатикът да има топъл старт. При тази функция не започва обдухване на помещението, докато не е достигната нужната температура. Това е полезно заради големите амплитуди между външната и вътрешна температура.

Другите показатели, с които трябва да сме запознати, са EER и COP. Това са коефициентите, отразяващи енергийната ефективност, съответно при охлаждане и отопление. И в двата случая, колкото е по-висок този коефициент, толкова климатикът е по-икономичен. По тази причина има седем категории – от A до G. В първата са тези с най-висока, а в последната – с най-ниска енергийна ефективност.

По този начин можем лесно да направим сравнение между еднакви типове системи, но от различни марки. Някои от климатиците имат филтър, който задържа по-едрите замърсители на въздуха, като по този начин предпазва топлообменника.  Желателно е периодично да се почиства. Плазменият филтър унищожава фините частици – бактерии, вируси и др. и предотвратява вредното им влияние. Някои климатици са с йонизатор, отделящ отрицателни йони, които въздействат добре на здравето.

Колкото и добре да сме запознати с показателите на климатиците, не трябва да забравяме, че най-важна е консултацията със специалист. Ползвайки професионални съвети и реномирани марки, можем да си осигурим дълго и безаварийно ползване на уреда.

Обзавеждане, паркет и интериор