Климатици: 5 неща, които трябва да знаем за тях

Изборът на климатик е много важен и труден. В днешно време на пазара присъстват хиляди модели, всеки от които със своето предназначение и цел.

При избор на климатици или климатична система в жилището, офиса, производствения си цех и т.н., всеки от нас трябва да се ръководи от няколко основни правила.

На първо място от основно значение е вида на сградата, нейната кубатура, изложение, степен на влажност в помещението, къде ще бъде поставен. Тези неща могат да бъдат  правилно определени от  наистина опитни монтажисти. От това зависи последващата ефективност на климатика и цената на електроенергията,която плащате.Има т.н. домашни климатици, които се използват в жилища или малки офиси.

За магазини, по големи офиси, ресторанти се използват професионални климатици с мощности до около 20kW, а за големи производствени и с друга стопанска цел помещения се използват системи, т.н. MRV и VRF. Те са за сгради с централно командване, имат добра надеждност и отлична енергийна ефективност.

Много е важно и какъв тип климатик да изберете. В никакъв случай не трябва да се ръководите само от цената, защото при по-евтините климатици, обикновено това са конвенционалният тип, те не променят мощността си спрямо сезоните. Така независимо дали е зимата, или лято, сметката ви за ток може да е доста изненадваща.

Друг е моментът с т.н. инверторни климатици, които променят мощността си така, че им позволява да работят максимално ефективно. Наистина те са по скъпи на пазара, но разликата в цената ви се компенсира след това в сметката ви за ток. А избора на климатик не се прави всеки ден. Закупувайте го веднъж, трябва да знаете, че той ще ви служи дълго при добра поддръжка от ваша страна.

На трето място поставяме въпроса кога трябва да си закупим климатик?

Обикновено се сещаме едва тогава, когато ни стане прекалено топло през лятото или твърде студено през зимата. Тогава за нас този акт не търпи отлагане. Но оглеждайки се по обстоятелствено, разбираме, че с нарастване на интереса от закупуване на климатици в пиковите сезони, съответно нарастват и цените на съответните продукти и техния монтаж. Така, че мислете рационално, това ще ви спести доста пари.

Казахме, че за да запазим климатика си да работи дълго и ефективно, от значение е неговата поддръжка. Закупили вече продукта,трябва да полагаме периодични грижи, като основното е почистването на филтрите. От това зависи качеството на работа на климатика, особено през зимата,когато искаме повече топлина.

Годишно се прави профилактика от специалист или от сервиз за ремонт на климатици, който проверява цялостната работа и отстранява дребни неизправност. Това условие задължително, ако искате по дълго да задържите покупката си или да си спестите парите за скъпи ремонти.

На последно място трябва да отбележим нивата на шум, които поддържат климатиците. Това зависи много от типа, марката и технологията на производство. Ясно е, че големите климатици произвеждат по – високо ниво на шум- от около  20-30 децибела за вътрешните тела и 43-56 децибела за външните тела. При най-качествените модели едва се долавя нивото на шум, а евентуалната му поява говори, че е дошло време за профилактика.

В днешно време използването на климатик далеч не е лукс. Това се е превърнало в необходимост и следвайки я, трябва да направим най – добрия избор, така че да бъдем доволни за дълъг период от време.

Обзавеждане, паркет и интериор