Кое е най-мръсното място у дома

Задавали ли сте си някога въпроса, кое е най-мръсното място във вашия дом и къде има най-много микроби, които биха могли да представляват скрита заплаха за човешкото здраве? Проучвания показват, че във всеки дом има по няколко такива места.

И докато някои от тях са напълно очаквани и не могат да ни изненадат, до други буквално шокират, защото най-малкото никой не е очаквал да види точно тях там. Та, нека видим кои места са най-мръсни и да помислим имаме ли контакт с тях или не:

1. Четката на тоалетната.

Едно от най-мръсните места в домът на всеки човек е четката за тоалетна. Причините са най-различни, но основно се състоят в това, че четката има контакт със замърсявания от фекалии в тоалетната чиния. След ползване тя не преминава основно чистене, а просто се поставя на обозначеното и място и забравяме за нея.

Обикновено средата, в която четката стои, е тъмна и влажна, което е перфектната комбинация за развитие на микроорганизми и бактерии, особено след контакт с отпадъците, които всеки човек почиства след ползване на тоалетната.

Какво да направим?

Възможно най-често накисвайте четката за тоалетна в силен почистващ препарат.

2. Кухненската гъба за миене и гъбичката за попиване.

Докато четката за тоалетна е сред най-мръсните места в един дом и това не е изненада за никой, то второто място в списъка може да ви озадачи силно. Оказва се, че постоянната влага, която кухненската гъба предлага, е перфектното място за микроорганизмите и буквално е истински рай за тях.

Може би всеки се е замислял дали в гъбичката не се развиват бактерии, но едва ли сте очаквали гъбата, с която чистите чиниите, от които се храните, да се превърне в истинска Бора–Бора за микробите. И това не е всичко – в гъбата за миене на чинии всъщност има повече вредни микроорганизми, от колкото има дори по обръча на тоалетната чиния.

Какво да направим?

За да се справите с този проблем първо трябва да замените гъбичката за попиване с кухненска хартия, което много ще повиши нивото на хигиена във вашия дом. Второто е да сменяте гъбата за миене на чинии възможно най-често. Освен това след всяко ползване е добре да я сушите и да я оставяте да се оттече напълно, за да не задържа влага.

3. Килима.

Килима съдържа огромен брой акари и дребни, вредни микроорганизми. Това е съвсем естествено, защото всяка нечистотия има свойството да пада на земята и да си остава там. Независимо дали влизате с обувки или се събувате на вратата, вашият килим е мръсен и изисква повишено внимание. От друга страна, много хора не се интересуват от това, защото приемат, че е нормално подът да е по-мръсен, тъй като все пак е предназначен за вървене.

Какво да направим?

Перете килимите често с препарат и със специализирана техника.

4. Четката за зъби.

Четката за зъби е едно от местата с най-много микроби във вашия дом. Може би е доста неприятно да я видите в този списък, но от друга страна тя е и най-лесна за поддържане и е може би единственото място от всички изброени до сега, което може да подлежи на стриктен контрол.

Какво да правим?

Мийте я редовно с гореща вода, сменяйте я възможно най-често и никога не я затваряйте след ползване – напротив, по-добре я оставете да изсъхне, за да не стои влажна.

 

Ламиниран паркет