Кое е най-подходящото растение за вашата градина

Въпреки огромния избор от дървета и храсти в градинския център това не е чак толкова лесна задача, тъй като може да се окаже, че не сме преценили нещата както трябва.

В един момент иглолистното дърво например, което сме израснали да бъде акцент в нашия алпинеум, може да се окаже, че се е превърнало в истински гигант. Или пък храста с невероятните цветове, отказва да цъфне точно в нашата градина.

Затова, за да направим най-правилния подбор на растения за озеленяването на нашия двор е добре първо да отговорим на няколко въпроса, които ще ни насочат да изберем дърветата и храстите, които ще ни радват дълго време. А именно:

1. Искаме ли растенията да имат листа през зимата?

Ако искаме растението да има декоративен ефект през цялата година ще се насочим към вечнозелените видове. Има голямо разнообразие от видове и форми. Много дървета и храсти, а и някои почвопокривни видове са зелени през цялата година. Те създават колорит и са акцент, дори през зимата, когато всичко останало е обезлистено и голо.

Но трябва да имаме предвид, че листопадните също имат голямо предимство. Към тази група спадат някои изключително декоративни видове, които цъфтят с прекрасни цветове. Освен това есенното обагряне преди листата да опадат, често се оказва много ценно качество. Някои видове храсти пък имат интересна багра на клоните и също могат да се превърнат в акцент през зимните месеци.
Като цяло е добре да имаме приблизително еднакъв брой вечнозелени и листопадни видове.

2. Какво предпочитаме? Храст или дърво?

Като цяло храстите са по-популярни в озеленяването и се купуват по-често, заради огромното разнообразие от багри, форми и големина. Можем да изберем подходящ дребен екземпляр за алпинеума или мащабен голям сорт за фон в дървесно-храстова група или бордюр.
Иглолистните растения също са много популярни в озеленяването, главно поради интересните им форми и не толкова заради баграта.

Съответно широколистните дървета се търсят най-малко, тъй като за тях често няма достатъчно пространство в градината. Но не бива да забравяме, че те имат предимство пред останалите, защото съчетават багрите на храстите и интересните форми на иглолистните дървета.

3. Каква форма и размер искаме?

Формата е изключително важна, когато говорим за иглолистно или широколистно дърво. Така например, когато не разполагаме с достатъчно пространство в двора, а искаме единично дърво за акцент, е добре да изберем колоновидна или конусовидна форма.

Ако имаме обширна градина и много място за оползотворяване, можем да изберем овални или разклонени дървета. В озеленяването на всяка зелена площ е добре да има поне една фокусна точка, за която са много подходящи колоновидни, плачещи или конусовидни дървета.

Размерът разбира се също е от изключително значение. Често се допуска грешката да вземем дадено растение, защото ни харесва, но после да се окаже, че то не е съобразено с пространството, което сме му отредили. Ето защо преди да закупуваме дадено растение, трябва първо добре да се запознаем с него, тоест да знаем каква височина ще достигне, дали е бързорастящо, или бавнорастящо и други.

4. Какви са условията в нашата градина и отговарят ли те на избраните от нас растения?

Повечето дървета и храсти си имат специфични изисквания към заобикалящата ги среда – почвени и климатични условия, температурен и светлинен режим и други. Има разбира се и такива, които не са чак толкова взискателни и виреят почти на всякакви места.

Почвата е от изключително значение, защото тя е основната среда на растението и то се храни от нея. Някои растения обичат бедни и сухи почви, докато други не биха могли да оцелеят дълго, ако почвата не е богата и хумусна.

Често сериозен проблем се оказва лошия дренаж. Много видове дървета и храсти загиват бързо поради загниване на корените, вследствие на тежки, недобре дренирани почви.
Голяма част от растенията са чувствителни към силни ветрове. Ако са изложени постоянно на тях., това може сериозно да ги увреди.  Също така големите студове през зимата, могат да се окажат голямо изпитание за някои дървета и храсти.

5. Кога възнамеряваме да засаждаме?

Трябва да знаем, че има три основни вида посадъчен материал и в зависимост от това кога искаме да садим, трябва да преценим, кой от тях да изберем. Най-добрият вариант си остават, растенията, отгледани в контейнер, защото при тях можем да озеленяваме по всяко време на годината.

Освен това самите дървета и храсти би трябвали да са развили добре кореновата си система и съответно да се прихванат по-лесно. При растенията с гол корен трябва да се действа веднага след закупуването. Добре е корените да се увият във влажна марля, иначе може бързо да изсъхнат. Повечето вечнозелени растения се купуват с коренова бала. Те могат да се засаждат през септември, октомври или април.

6. Какви растения искаме? По-популярни или рядко срещани?

Има храсти, които са много популярни и са широко застъпени в озеленяването. Можем да ги срещнем в почти всяка зелена площ. Не бива да се отказваме от тях само защото са комерсиални. Те все пак са доказали своята издръжливост при различни условия и са с доказани декоративни качества. Можем разбира се да изберем и някои по-редки и екзотични видове, но е задължително да проучим дали те са подходящи за нашата градина.

7. Какво точно очакваме от растенията, които сме избрали?

Трябва да сме наясно какво точно очакваме като резултат, за да изберем подходящото растение за целта. Например за преградно растение, което да закрива някаква неприятна гледка, трябва да изберем бързорастящ, вечнозелен храст. Ако искаме единично дърво пък, трябва да изберем вид, който е декоративен през цялата година.

След като отговорим на тези въпроси, вече ще сме наясно към какво да се ориентираме. След това вече просто трябва да разгледаме различни справочници и каталози за растения, които могат да ни предложат огромен асортимент, откъдето да изберем растенията, с които да озеленим нашата градина.

Ламинат и ламиниран паркет