Кои дворни растения цъфтят през зимата

Искате ли да придадете пролетно усещане на зимния си двор? И да се наслаждавате на прекрасни цветя, които да цъфтят и да радват окото дори и когато в двора има сняг?

Това е много по-трудно, от колкото ако се отдадете на градинарство през лятото, но и от друга страна именно това прави зимните цветя толкова специални и ценени. През лятото може да вирее почти всичко.

Тайната на очарованието обаче се крие в това да видиш цвете, които гордо пробива снега и сякаш ти дава надежда за ново начало, за хубавите неща, които предстоят.

1. Кокиче

Кокичето е легендарно с това, че расте през зимните месеци. Сади се с грудки, а първите цветчета пробиват бялата снежна покривка на практика в най-студените дни от годината. Това е най-зимното от всички цветя и всеки го свързва със студ и сняг.

Кокичето изглежда крехко и създава усещане, че е много неуверено и чувствително растение, но всъщност може да прояви нереална сила, здравина и устойчивост и да устои на температури, които са немислими за много дървета.

2. Минзухар

Минзухарът, подобно на кокичето, също е зимно цвете. То много често се подава с ярките си жълто – оранжеви светове през снега, което го прави най-яркото зимно растение. Кой друг може да постигне тези сияйни портокалови нюанси насред студената и мрачна зима?

Единствено минзухарът може да се възползва толкова пълноценно от студените слънчеви лъчи на зимното слънце и да украси прекрасно мрачната зимна градина.

3. Нарцис

Макар и много по-топлолюбив от минзухара и кокичето, нарцисът всъщност е почитател на хладното време и започва да се развива идеално още с първите наченки на пролетта. Типично пролетно растение, той се бои единствено от мрак и отрицателни температури, но щом термометрите се задържат над нулата, а слънцето стане фактор, нарцисът започва да израства бързо на височина.

4. Невен

Невенът е типично за нашите ширини растение. То е дребно, но красиво, с ярки слънчеви цветове  в оранжеви портокалови нюанси. Невенът е пословичен с издръжливостта си към хладно време. В много дворове може да посрещне дори първия сняг през късната есен. Комбинацията невен – кокиче е гаранция, че дворът ви няма да остава за дълго без цветя.

5. Коледна роза

Коледната роза е растение, което по своята студеноустойчивост е равносилно на кокичето и на минзухара. Коледната роза може да се отрупа с цветя дори и когато на вън има сняг. Нейните цветчета изглеждат изключително фини и нежни, но подобно на кокичето, издържат на изненадващо ниски температури.

Кои дворни растения цъфтят през зимата
4.2 (83.4%) 53 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет