Кои са вторичните източници на прах и как да се справим с тях

Знаете ли, че за да имате един наистина по-малко запрашен дом е много важно да премахнете вторични източници на прах и да намерите ефективен начин за справяне с тях? Има голяма вероятност да обвинявате децата си, но всъщност всички ние постоянно газим в мръсотия навсякъде когато сме на вън на открито.

Основната част от прахоляците, които сме събрали на улицата, се поръсва в първите един – два метра след влизането ви в жилището и логично всичко, което се намира около вратата е най-предразположено към прашасване.

Прахови частици от козина и други части от телата на кучета, котки и птици ще се разпространят бързо в цялата къща, дори и ако във вашия дом никога не е попадало домашно животно. В този случай няма стратегия, която да работи на 100%. Ако пък имате животни у дома и същевременно сте алергични, може да се наложи да се намери нов дом за вашите домашни любимци, колкото и да не ви се иска.

Акарите

Многобройни микроскопични създания живеят в почти всеки дом. Те се наричат акари и няма как да ги видите с невъоръжено око. За тях вашия дом е рай, защото те намира там една уютна, топла и гостоприемна среда с много миниатюрни люспици от кожа, с които да се хранят.

Ако тези създания не бяха толкова малки (имат размери от едва 250 микрона), те може би щяха да са най-отвратителните, страшни и плашещи създания, които човешкото въображение може да си представи. За щастие, няма как да ги видите (радвайте се за това).

Те понякога се размножават в легла и други влажни зони във вашия дом (човешкото тяло отделя вода докато спи, а и не само тогава, така че леглото е идеално за целта). Тези миниатюрни създания се размножават и умират за кратки периоди от време и значително допринасят към общото ниво на прах у вас.

В повечето случаи тези малки животинки не са проблем и лесно се контролират посредством редовно пране на спалното бельо и често старателно почистване.

Справянето с акарите

Акарите често предизвикват алергии. Ако лекарят прецени, че имате алергия към домашен прах, простите методи за контрол включват прането на спалното бельо да става със 130-градусова вода и поддържане на относителна влажност на въздуха под 60 процента с помощта на климатик или изсушаване с влагоабсорбатор.

Акарити не харесват това. В сухо помещение те скоро ще пресъхнат и ще умират, превръщайки се самите те в прах. За постоянни или влошаващи се проблеми с алергията, лекарят ви може да ви препоръча други методи за контрол на домашния прах, като някои специални типове подови настилки, отстраняване на всички килими от жилището (тъй като килимите събират най-много прах и акари), и по-високо ефективни прахосмукачки и други почистващи техники.

Мухъл и плесени

Мухълът и плесените от своя страна освобождават хиляди малки спори, които допринасят за локализирано запрашаване в някои части на жилището. Освен това създават лоши миризми и понякога предизвикват алергични реакции в по-чувствителните хора.

Мухълът и плесените са микроскопични гъбички, които живеят в огромни колонии във влажни райони, най-често около прозорците и тавана, но не само там, разбира се. Колониите изглеждат като тъмни петна и могат да бъдат намерени още в ъглите, по фугите на плочките на терасите и особено под килими или във влажни райони като мазетата.

Контролът върху мухъла и плесента се осъществява чрез премахване на източниците на влага, ползване на технически средства за изсушаване, вентилатори в санитарните помещения, премахване на килими и много други. Можете да убиете съществуващата плесен и мухъл чрез измиване на мястото със смес от 1 част белина с 10 части вода (носете гумени ръкавици и предпазни средства за очите задължително).

За финал

И накрая, ако искате да намалите потенциалното запрашаване във вашия дом още повече, всичко това няма да е достатъчно, ако не държите под контрол нагреватели, бойлери, печки, радиатори, пещи, печки с дърва, огнища и други подобни.

Кои са вторичните източници на прах и как да се справим с тях
4.2 (84.75%) 59 глас[а]

Магазин за ламинат в София