Кои са най-лесните за отглеждане домашни животни

Искате да си имате домашен любимец у дома, но може би не ви се занимава с всичката онази хамалогия, която притежанието на домашно животно води след себе си? Това е съвсем разбираемо.

Но все пак не забравяйте, че не е задължително домашният любимец да изисква твърде много грижи и да отнема твърде много от времето ви, а това е особено важно да се знае ако сте от по-заетите хора, които трудно намират време за каквото и да било.

Ето няколко идеи за животни, които са много лесни за отглеждане, не предизвикват шум и бъркотия около себе си и са в същото време лесни за откриване във всеки добър зоомагазин.

1. Птици

Ако си вземете някоя дребна порода папагалче, то ще се привърже към вас много силно, особено ако е съвсем младо. То ще се радва на контакта с вас и на вниманието, което ще получи. Малките папагалчета живеят по кратко от големите.

Продължителността на живота им е от 5 до 15 години. Ако пък изберете от едрите породи, знайте че някои видове могат да живеят от 35 до цели 80 години. Предимството на малките папагалчета е, че се гледат по-лесно и не са толкова скъпи като големите. Те не изискват особени грижи.

Чистенето на изпражненията им става много лесно. Те засъхват бързо и като цяло не миришат, така че е достатъчно да почиствате клетката веднъж в седмицата. Добре е птицата да си има другаде, защото ако я отглеждате сама тя ще се привърже твърде много към вас и ще трябва да и правите компания поне по един час на ден.

2. Морско свинче

Ако търсите малко пухкаво създание, за което да се грижите с много любов, морското свинче е чудесна идея. Можете да го пипате и да го гушкате, а то ще ви отвърне с добронамереност и приятелско отношение. За разлика от хамстерите, които понякога си позволяват да хапят всеки, който понечи да ги пипне, морското свинче е по-миролюбиво и не проявява подобни черти на характера.

За разлика от хамстерите, свинчето е дневно животно и ще можете да му се радвате когато сте будни през деня. Недостатък е, че изискват по-голяма клетка. Препоръчително е да прекарвате с него повече време и да го пускате да се разхожда всеки ден наоколо.

Важно е да обръщате внимание на свинчето, защото то иначе ще изпитва страх от вас и може да прави опити да ви избяга. Обикновено тези животинки живеят от 4 до 6 години.

3. Леопардов гекон

Това е идеалното решение за заетите хора, които не могат да заделят много време, но желаят все пак да споделят живота си с някой. Леопардовият гекон е много миролюбиво същество. За разлика от повечето влечуги, то не изпитва страх към хората и позволява да го държите в ръка и да му се радвате.

Терариумът, в който го отглеждате, е много лесен за поддръжка. Обикновено животното ползва за тоалетна само едното ъгълче, така че почистването става много лесно. Същото се отнася и за храненето. Можете да го храните всеки ден от понеделник до петък, а после няма да има проблем ако отсъствате за уикенда.

Това животинче се храни с живи насекоми и червейчета. Последните можете да купите от зоомагазините в по-голямо количество и да ги съхранявате със седмици. Леопардовият гекон живее от 10 до 20 години.

4. Рибка Бета

Това е една от най-лесните за отглеждани рибки. Тя обикновено се чувства чудесно в съвсем тесни пространства, което произлиза от естествената и среда. Рибката ще бъде очарована, ако има малко изкуствени корали или водорасли, където да се крие.

Ако поддържате по рядко аквариума поради липса на време, рибката няма да страда особено от това, защото нейното местообитание са малки тесни и блатисти водоеми. В допълнение рибката е много красива, привличайки внимание с прекрасните си мастилено сини, алено червени или сребристи нюанси.

Кои са най-лесните за отглеждане домашни животни
4.2 (84.21%) 38 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com