Кои цветя са подходящи за сенчеста градина

Всеки обича цветята и едва ли има жена, която да не иска да направи своя двор една малка цветна градина. Това за съжаление, не винаги е толкова лесно, колкото ни се иска. Дори и да притежавате много добри умения в отглеждането на цветя и както се казва “да ви идва от вътре”, има дворове, които са по-сенчести и не позволяват там да вирее какво да е.

Причините могат да са различни – голямо дърво, което хвърля плътна сянка, висока тухлена ограда, която отделя вашия от съседния двор, висока къща в съседство и какво ли още не. Мрачният и сенчест двор обаче, не бива да бъде спънка пред това да създадете градината, за която мечтаете. Нека видим кои са най-добрите цветя за един по-мрачен двор.

Лобелия

Цветето лобелия ще направи даже и най-сенчестия и мрачен двор едно превъзходно място за почивка и разтуха. Със своите нежни нюанси, които преливат от снежно бяло до нежно лилаво, това цвете очарова и създава топло и спокойно усещане. това растение нормално цъфти през пролетта и есента, защото не обича силните слънчеви лъчи.

То предпочита по-оскъдната светлина и това го прави чудесно за по-мрачни дворове. Веднъж започнало да цъфти, цветето се отрупва почти изцяло с малки цветчета, подобни на грамофончета. Считано е за цвете с афинитет към хладните сезони.

Торения

Торенията е много добър избор за сенчести дворове, в които не попада много светлина. Това цвете ще придаде колорит на вашия двор с нежните си цветове, които могат да ви изненадат с най-неочаквани нюанси – синьо, жълто, розово, лилаво. Това сенколюбиво растение е много предпочитано за случаите, в които планирате да оформите цяла цветна леха с нещо интересно и хващащо окото.

Теменуга

Едно от най-прекрасните дребни на ръст цветя е теменугата. То е толкова очарователно, че няма как да не ви накара да се влюбите в него. В нормални условия то обича сенчестото и хладно време. Обикновено цъфти през ранната пролет или през есента. Не го блазни силната светлина и слънце, нито пък жаркото лято. Може да откриете това цвете с различни нюанси – лилаво, жълто, синьо и други.

Бровалия

Бровалията е едно от най-красивите цветя, които може да има един градинар в сенчестата си градина. Подобно на много други сенколюбиви растения, то също е лилаво и това го прави да изглежда нежно и мистериозно. Расте бързо и не само, че обича сянката, но вирее чудесно и на слънце, което го прави доста адаптивно и устойчиво растение.

Тези цветя не изчерпват разнообразието от сенколюбиви видове, но определено са едни от най-пленителните идеи за една красива градина.

Кои цветя са подходящи за сенчеста градина
4.2 (84.17%) 48 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет