Колко често да поливаме орхидеите

Орхидеите опияняват с красотата си. Те могат да превърнат всеки дом в уютно гнездо, където красотата властва. С невероятните си форми и цветове, те не оставят никой безпристрастен към своето очарование. Напоследък все повече хора ги отглеждат по домовете си, но по ирония на съдбата митовете по отглеждането на това красиво растение са много повече от фактите, които действително знаем за орхидеите. А в най-голяма степен това се отнася за поливането.

Много хора допускат сериозни грешки по отношение на поливането, когато отглеждат орхидеи у дома като стайно растение. Битува погрешното мнение, че тъй като орхидеите по произход са тропическо растение, което в естествената си среда вирее в тропическите дъждовни гори, то се нуждае от обилно поливане с вода по няколко пъти в седмицата. За съжаление, това не е така.

В действителност, твърде честото им поливане всъщност може да доведе до изгниване на корените на растението, а от там и до неговата скорошна смърт. В това отношение няма големи изключения и това се отнася поне в известна степен за всички видове.

Може би си казвате: “А не, моята орхидея е друга и се нуждае от повече влага.” От една страна е възможно да имате право. Всяка орхидея има специфични изисквания за това колко вода и е необходимo.

Дори и най-влаголюбивите цветя от този тип обаче, не са големи почитатели на преполиването и в повечето случаи имат нужда от малка почивка и от по-широки интервали, в които растението действително да почувства необходимост от вода.

Всъщност идеалната периодичност в поливането на една орхидея ще изненада всеки. Тук говорим за интервали от сорта на 5 до 12 дни, в зависимост от вида орхидея, температурата на околната среда, сухотата на въздуха и големината на саксията, в която отглеждате растението.

Разбира се, значение има и времето от годината. Съвсем естествено, през сезона на растеж и през топлото полугодие като цяло, поливането трябва да е по-често, от колкото през зимните месеци.

В зависимост от това колко поливане изискват орхидеите, съществуват три различни една от друга разновидности. При първата разновидност почвата трябва постоянно да се поддържа съвсем леко влажна.

При втората разновидност се изисква растението да изсъхне почти напълно преди следващото поливане. При третият вид орхидеи се изисква също да изсъхват между поливанията, но само през зимния сезон, а иначе е добре да се поддържат съвсем леко влажни през периода на растеж.

За да сте сигурни как точно да се грижите за вашето растение, препоръчително е да посетите магазина, от който сте го купили и да попитате от колко вода се нуждае.

Ако обаче нямате такава възможност, то най-добре е да потърсите в интернет информация за вашия специфичен вид орхидея, защото нуждите на всяко растение са индивидуални.

Масивен паркет София