Колко често да сменяме олиото във фритюрника

Когато хората са по цял ден на работа и са грохнали от умора след края на дългия работен ден, много често не остава много време за здравословно хранене. За съжаление, когато цял ден си бил на крак или пред компютъра просто мислиш как да приготвиш нещо на бързо, а това, което най-често ни хрумва е да изпържим нещо.

Макар че това е крайно непрепоръчително, все пак и тук си има някои тънкости, които да направят ежедневието по-малко вредно. И за да сме по-точни – става въпрос за олиото във фритюрника и за това колко често трябва да го сменяме.

Продължителността на времето, в което олиото ще бъде годно за употреба, зависи от много фактори. Сред най-важните са вида на олиото, какво пържите в него, колко често, в какво количество, колко чист е самия фритюрник, на каква температура пържите с него и много други.

Колкото повече пържите в една и съща мазнина, толкова повече вкусовите и ароматните качества на храната имат тенденция да се понижават. В мазнината попадат микроскопични частици от храната, което постепенно понижава качеството на мазнината и съответно годността и да бъде използвана в последващо готвене.

Разбира се, всеки се стреми да ползва мазнината ползотворно, така че нека видим какво можем да направим за да не ни излиза пърженето твърде скъпо.

На първо място трябва да кажем, че е много важно да филтрирате мазнината след всяко пържене. Това ще удължи живота на олиото и ще помогне за по-бавното разваляне на вкусовите и ароматни качества. Поддържайте фритюрника много чист.

Това е още един много важен фактор, от който зависи колко ще можете да използвате мазнината. Добре е, когато фритюрникът е спрян да поддържате мазнината охладена някъде, например в хладилник. Тя също се разваля от топлото, както и всичко останало и срокът и на ползване се скъсява.

Важно е при пържене да не превишавате температурата от 190 градуса. Освен това, не подменяйте олиото малко по малко, а го сменяйте цялото на веднъж когато е нужно. Освен това, не бива да осолявате храната преди пържене, защото това допълнително понижава качествата на мазнината.

Кога мазнината във фритюрника трябва да се смени?

На този въпрос най-добре могат да ви помогнат собствените сетива. Следете за леко потъмняване и за всякакъв вид неприятна миризма, както и за поява на пяна. Ако се появи който и да било от тези знаци, това означава, че е време да смените мазнината.

Запомнете, че е препоръчително да се сменя мазнината при всяка възможност, а самото пържене е най-нездравословния избор в храненето!

Колко често да сменяме олиото във фритюрника
4.2 (83.56%) 45 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com