Колко често трябва да перем дънките

Дънките са една от дрехите от нашите гардероби, за които има най-много митове и легенди относно прането. Някои считат, че тези дрехи са различни от всички останали и не е нужно да бъдат прани много често.

Други хора пък, точно обратното – изпадат в пълна крайност и слагат дънките в пералнята след всяко обличане. А вие от кои сте? От първите, които не обичат да ги перат или от вторите, които го правят постоянно?

На тези и някои други важни въпроси са отговаряли не един или двама експерти в областта, така че нека обхванем всички ключови въпроси на едно място и най-накрая да намерим техния отговор.

1. Трябва ли да перем новите дънки след като ги купим?

Абсолютно не. Почти всички дънки, които се продават на пазара са изпрани преди да достигнат рафтовете в магазина. Така че когато купите дънки, най-добре ги носете, за да може платът да се оформи както трябва по вашето тяло.

2. А колко често трябва да перем дънките?

Дънките не трябва да се перат след всяко обличане. Това ще измени багрите на цвета и той видимо ще избледнее много скоро след това. Препоръчително е дънките да се носят поне 4 или 5 пъти преди да решите да ги сложите в пералнята. По-честото миене, без за това да има видима причина, е прекалено.

3. Кое е най-важното правило в ежедневната грижа за дънките?

Най-важното нещо, за да запазите вашите дънки в добро състояние за възможно най-дълго време, е да не ги миете прекалено често, защото така се износват твърде бързо.

4. Какво трябва да знаем за различните цветове дънки?

Без значение дали са по-светли или спадат към по-тъмната цветова гама, дънките имат една обща черта и тя е, че е препоръчително да се перат в по-хладна вода, защото това ще запази техните цветове за по-дълго време.

5. Какво трябва да правим, за да поддържаме дънките чисти и свежи между отделните пъти, в които ги слагаме в пералнята?

След всяко събличане е добре дънките да се оставят на проветриво място, за да може плата да диша. Можете да правите това на простира на терасата или защо не на закачалка в стаята. Това е много по-препоръчително, от колкото да ги сгънете и приберете в някой шкаф или пък да ги метнете на облегалката на стола например.

И така, надяваме се, че с тази статия сме отговорили на някои от най-често задаваните въпроси за дънките и сме развенчало всички загадки около тяхното редовно или нередовно пране. И както често се случва, истината май се оказа някъде на средата.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения