Колко често трябва да се сменят чорапите

Понякога е изумително колко невежи можем да бъдем по съвсем тривиални въпроси от ежедневието като например това, колко често трябва да се сменят чорапите. Звучи много странно, че човек понякога не може да прецени сам за себе си как да се погрижи за собственото си здраве и хигиена, но е факт.

Дори и много чисти и образовани хора понякога не знаят как да поддържат правилна хигиена. Ето защо този материал има до известна степен образователна цел и се стреми да хвърли светлина по един толкова прост въпрос.

Ще го кажем на кратко. Всеки човек трябва да сменя чорапите си всеки ден. И в това няма никакво съмнение. Това дали сте вървели 10 километра, или не сте излизали от вратата на вън не е от особено значение. Чорапите трябва да се сменят всеки ден без изключения.

Човешкото стъпало има около 250 000 пори, които постоянно изхвърлят миниатюрни и недоловими количества вода, които ние на практика не забелязваме. През всяко стъпало се отделя приблизително половин чаша с вода на ден.

Това е огромно количество и прави краката една от най-влажните части на повърхността на човешката кожа. Само си представете, че всичката тази влага излиза през порите и преминава през чорапите. Всъщност, в чорапите има влага дори и да не я усещате изобщо и дори и да не сте се движили изобщо.

Ето защо те трябва да бъдат сменяни всеки ден, а в случай когато сте спортували или сте имали голямо физическо натоварване, а също така и в горещите дни през лятото чорапите трябва да се сменят и да се перат дори по повече от веднъж на ден.

Абсолютно е недопустимо човек да влезе в банята да се изкъпе и да се обуе със старите чорапи, а това е нещо, което много хора правят, дори и да звучи абсурдно. Всъщност така се обезсмисля това, че човек точно е излязъл от банята. Подобни вредни навици създават благоприятна среда за развитието на гъбички и за появата на много неприятни миризми.

Но недостатъците от дългото носене на чорапи не са само за здравето. При продължително носене чорапите започват да отделят неприятна миризма, която много лесно се прехвърля на обувки, чехли и… дори на килима у дома. Това е най-неприятно от всичко, защото килимът се почиства като цяло доста трудно, а в случая прахосмукачката няма да помогне изобщо.

Така че, за да избегнете проблеми с кожата, с лошата миризма и за да се чувствате по-комфортно, приемете това задължително като ежедневен навик.

Обзавеждане, паркет и интериор