Лампиони и абажури – интересно осветление за дома

Следването на няколко простички съвета при избирането на осветление, лампи, лампиони, абажури и други аксесоари ще ви помогне много, за да постигнете максимално добър резултат. Всички знаем, че светлината е способна да промени изцяло изгледа на дадено помещение.

С подходяща светлина може лесно да създадете приятна атмосфера и приветлива обстановка в конкретната стая. Нека не забравяме, че основната цел на осветлението в дома е то да ни служи достатъчно добре, за да може с лекота да вършим задачите си или просто да отмаряме.

 

За да постигнем оптимален ефект е желателно да се запознаем с три на брой различни видове осветление. Това разделение ще ви е от полза, когато избирате осветителни тела за дома и ще бъде добре да му обърнете нужното внимание.

Различните типове осветление, били те лампиони или настолни лампи е добре да се комбинират, за да се получи  един добър и естетически издържан резултат. Осветителните тела се разделят по този начин: едни излъчват насочена светлина, други подчертават конкретен предмет, а трети разпръскват светлината равномерно.

 

Настолни и работни лампи

Това са осветителни тела, излъчващи насочена светлина като по този начин спомагат за вършене на някаква дейност в дома. С тях по-лесно четем, поправяме нещо или работим.

 

Лунички и висящи лампи

Тези осветителни тела се поставят с цел да се акцентира върху мебел например или може да бъдат сложени в зона, където има необходимост от повече светлина. Често се слагат лампи, които висят над масата за хранене или над предмет на изкуството например. Има вариант, в който могат да бъдат монтирани и в шкафове.

 

Лампиони и абажури

Тук идеята е с помощта на равномерно осветление да се щадят очите. Когато излъчваната светлина е равномерна, контрастите между светло и тъмно намаляват, което пък пази нашето зрение до известна степен.

 

Как да придадем нов вид на стаята?

Тук освен познаването на различните типове осветителни тела трябва да се съобразим и с още няколко неща. Както казахме най-доброто решение е да се направи комбинация, тъй като това ще осигури приветлив вид на помещението.

Имайте предвид височината. Важно е лампата да се постави там, където ви трябва. Тоест височината зависи пряко от вашите нужди и разбира се предпочитания.

Съобразете избирането на осветителни тела с работата и това, което ви предстои да вършите. Подходящото осветление не само ще придаде нов вид на вашата стая, но и ще внесе специално настроение.

Sunrise паркет София